Kereső toggle

Orvosmeteorológia közlekedőknek

Hogyan hatnak ránk az időjárás-változások?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már az időjárás sem a régi…, bezzeg az én gyerekkoromban… – sok ilyen frázist elpufogtatunk, ha nem olyan az idő, amilyennek éppen szeretnénk. Régi vágya az embernek, hogy megismerhesse az időjárás folyamatait, hiszen a munka, a szórakozás, és néhol még az élet védelme is szorosan összefügg a minél pontosabb előrejelzésekkel. Szerintem egy meteorológus prognózisa igenis lehet ugyanolyan jó, mint bármelyikünké. Ezért a közlekedési balesetektől az elrontott nyaraláson át a silány termésig sok mindent írunk a meteorológusok számlájára.

A szokások sok mindennel megbarátkoztatnak bennünket, de az időjárás gyors változásai nem tartoznak ezek közé. Magyarország felett évente mintegy 120 időjárási front halad át, zömében a tavaszi hónapokban, de ősszel sem ritkák ezek a légköri események. Biológiai alkalmazkodóképességünknek van egy határa, időjárási frontok betörésekor a civilizációs ártalmaktól amúgy is megterhelt szervezetünk reakciói egyénenként változnak. Egyes statisztikák szerint ilyenkor az autósoknak közel a harmada pszichés tünetei miatt fokozott balesetveszélynek van kitéve. Változatlan időjárású napokon a közlekedési balesetek száma stagnál, frontbetörésekkor ezek száma bizonyítottan megnő. Az orvosokat és a meteorológusokat régóta foglalkoztatják már az időjárás-változások emberre és közlekedésükre gyakorolt hatásai. Vannak, akik a hidegfrontra érzékenyek, másokat a melegfront érint kellemetlenül, néhányan pedig kettős frontérzékenységben szenvednek. Frontügyben nemcsak a közlekedő ember, hanem az egészségügy is érintett. Egyes kórházakban komolyabb előre tervezett műtéteket a frontátvonulások ideje alatt nem végeznek, mivel ilyenkor gyakoribbak a trombózisok vagy épp a vérzékenység, a gyulladások és a görcsre való hajlam. Ugyanakkor bizonyos időjárási helyzetek kifejezetten javítanak a betegek fizikai és kedélyállapotán egyaránt. Szinte még érintetlen, ezért izgalmas terület ez az orvosmeteorológus-kutatók számára. Minden korosztály érintett. Az időjárás változását sokan előre megérzik, pedagógusok a megmondhatói, hogy időnként látszólag indokolatlanul álmosak a gyerekek, és csökken a koncentrálóképességük, máskor pedig túlzottan elevenek az órák alatt. Az idősek érzékenyebben reagálnak a fronthatásokra, a vegetatív és pszichés tünetektől szenvedők között több nő van, mint férfi. Az egyének érzékenysége – melyet meghatároz a genetikai adottság, szerzett vagy öröklött betegségek és a lelkiállapot is – különböző mértékűek lehetnek. A táplálkozásban és mozgásban egészséges életmódot folytató és kipihent (!) emberek szinte semmit sem tapasztalnak az időjárás változásakor. Vannak enyhén reagálók, akik ugyan észlelik a fronthatást, de mivel jó az alkalmazkodó képességük, kellemetlen tüneteik nincsenek. Érzékenyebb embereknél nem ritkák a fejfájások és a hirtelen hangulatváltozások sem. A frontok betörésére hevesen reagálóknak ízületi fájdalmaik lehetnek, régi műtéti hegeik sajoghatnak. Hogy lehet az, hogy némelyek a frontok betörése előtt órákkal, néha napokkal előbb is érzékelik a közelgő változást? Nos ez azért van, mert a frontok megérkezését mindig egymástól jelentősen eltérő nyomású és hőmérséklet? légtömegek áramlása előzi meg, sokan már ezt megérzik. A média egyre gyakoribb, részletesebb orvosmeteorológiai előrejelzéseket közvetít felénk, melyek nem minden szempontból hasznosak. Vannak, akik egyébként meg sem éreznék az időjárás változásait, ám mivel tudnak a front közeledéséről, pszichikai nyomás alá kerülnek, ami kiválthatja a valóságos tüneteket. 

Közlekedők figyelmébe: A hidegfront megérkezését általában hevesebb jelenségek – zápor, zivatar, a szélirány megfordulása, orkán erej? szél – kísérik. Átvonulása után jelentkezhetnek az alábbi tünetek: lassulnak a reflexek, kábaság, álmosságérzet jelentkezik, nehezebbé válik a gondolkodás. Az ingerlékenység csökken, ami sajnos együtt jár a reakcióidő megnyúlásával. Már a melegfront megérkezése előtt – melynek leggyakoribb jellemzője a csendes eső – feszültek, sértődékenyek és ingerültek lehetnek a járművezetők. A mozdulatok ügyetlenebbekké válnak, a figyelemcsökkenés és a koncentráció hiánya miatt ilyenkor nem ajánlatos rutinszerűen vezetni. (K. S. J.)

Olvasson tovább: