Kereső toggle

Forma–1 San Marino Nagydíj

Beindul végre a Ferrari szekere?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Forma–1-es világbajnokság első európai versenyét az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett imolai pályán rendezik meg. Az elmúlt három hetet minden csapat intenzív teszteléssel töltötte. Az idei szezon megszokott képe: a Renault veri a Ferrarit Fotó: DPPI

A 2004-es szezonhoz képest nagy fordulat állt be a versenysorozatban, hiszen míg tavaly a Ferrari kimagaslott a mezőnyből, addig idén a maranellói csapat még nem sok sikert könyvelhetett el. "A világbajnokság néhány pesszimista véleménnyel ellentétben még nem dőlt el. A szezon eleje nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de kívülről rosszabbnak tűnik a helyzetünk, mint amilyen valójában. Balszerencsések voltunk. Ausztráliában például pontszerző helyen érhettem volna célba, ha nincs a rossz időjárás. Bahreinben is nagyon bizakodó voltam. A világbajnoki címért folyó csata még nem érte el a döntő fordulatot. A szezon hosszú, és a helyezések változhatnak" – nyilatkozta Michael Schumacher. A Ferrari a hétvégén hazai terepen áll rajthoz, pirosba fognak borulni a lelátók, s ez elég ösztönző lehet ahhoz, hogy jó eredményt érjen el.

A Ferrari a többi csapathoz hasonlóan sokat tesztelt Barcelonában, Mugellóban és Fioranóban, s ezeken a teszteken nagy hangsúlyt kaptak az abroncsok. Az imolai futamon döntő lehet az abroncsok kiegyensúlyozottsága, mivel az imolai aszfaltcsík hullámos, s az első kerekek csökkenthetik az autó alulkormányozottságát. 

Idén Fernando Alonso és a Renault dominál a Forma–1-es világbajnokságban. A spanyol pilóta magabiztosan várja a hétvégi futamot. "Nagyon élvezem a pillanatot, hiszen vezetek a világbajnokságban, és pályafutásom legjobb lehetőségét élvezem, hiszen versenygyőztes autóban ülhetek. Mikor a világbajnokságról beszélünk, akkor nem szabad az első három futam eredményeire hivatkozni, hiszen az utolsó három-négy nagydíj lesz a fontos." A Renault szeretné megőrizni vezető helyét a konstruktőrök között, ezért technikai partnere, az Elf is mindent elkövet, hogy megfelelő módon támogassa e terve megvalósításában a csapatot. Nagy lehet az üzemanyag-felhasználás a verseny során, így várhatóan a két bokszbeállásos stratégia lesz az általános.

A sérüléséből lábadozó mclarenes Juan-Pablo Montoya rajthoz állása az első európai futamon még kérdéses, az viszont már biztos, hogy a Red Bull Racingnél Christian Klien autójában három verseny erejéig Vitantonio Liuzzi kap bizonyítási lehetőséget. Amennyiben jól teljesít a 2004. év F3000-es bajnoka, akár főállású pilóta is lehet a Jaguárt váltó csapatnál. 

Imolát az atmoszférája miatt a versenyzők, nézők és újságírók is módfelett kedvelik. A pálya gyors kanyarjai miatt az autó aerodinamikai teljesítményén nagy a hangsúly. Az autó két alkatrészét teszi különösen próbára a pálya (és a pályaszegélyek): a lengéscsillapítókat és az áttételt, mivel az autók keményen nekicsapódnak a szegélyköveknek, s ezt bírniuk kell. Fontos a lassú kanyarokban a jó mechanikus tapadás, a húzóerő a kanyarokból kijövet, és az erős motor a hosszú kanyarokban.

A hatvankét körös San Marino Nagydíj április 24-én 14 órakor veszi kezdetét az imolai pályán. 

2004-ben Michael Schumacher nyert, a második helyezett a BAR-os Jenson Button lett, míg 

a dobogó harmadik fokára a Williams–BMW pilótája, Juan-Pablo Montoya állhatott fel. (Forrás: Amber PR)

Olvasson tovább: