Kereső toggle

A kis Schumi idén a pénzt választotta

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhány héttel az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt komoly szócsaták színesítik a Forma–1 világát. Az elmúlt héten a Ferrari korábbi ír pilótája, Eddie Irvine kijelentette: azzal, hogy Ralf Schumacher a Williamstől a Toyotához szerződött, eljátszotta utolsó esélyét, hogy bátyja, Michael nyomdokaiba lépve világbajnoki címet szerezzen. Irvine szerint a kis Schumi a brit istállóval sem vitte sokra, az új istállóval pedig még kevesebb esélye lesz a sikerekre.Ralf Schumacher: leszek én még világbajnok? Fotó: Reuters

Pedig 1997-es bemutatkozásakor nagy jövőt jósoltak Ralfnak. Főleg, hogy a nem túl ütős Jordan–Peugeot-val már első évében dobogóra állhatott az Argentín Nagydíjon. Bátyja, Michael Schumacher ekkortájt nyilatkozott úgy, hogy néhány év, és az öccséből is világbajnok lesz. 1999-ben Ralf élete lehetőségéhez jutott, amikor aláírta szerződését a Williams–BMW-vel, ám öt év alatt csak a világbajnoki negyedik helyig vitte. Számos futamgyőzelmet aratott, ám az igazi áttörésre nem került sor. Ezek után nem lepett meg senkit, hogy Frank Williams csapatfőnök és Ralf Schumacher útjai idén elváltak.

Igaz, Ralf anyagilag nem járt rosszul. A kölni székhely? csapattól ötmillióval több, azaz 14 millió eurós fizetést kap majd. Nem mellesleg a Toyota a Forma–1 legnagyobb költségvetés? istállója, évente 400 millió dollárt költenek versenyekre. A pénz azonban eddig sem hozott szakmai sikereket, és az új TF105-ös modell is elég gyengén muzsikált a jerezi teszteléseken. Ezek után a csapatvezetés úgy döntött, hogy teljesen újraépíti a 2005-ös Toyotát.

"Minden erőnket és tudásunkat be kellett vetnünk. Biztosan mások is alakítgatják az autóikat, de az egészen biztos, hogy nincs még egy ilyen csapat, amelyik ekkora méret? átalakítást végzett volna" – nyilatkozta a csapat technikai igazgatója, Mike Gascoyne.

"Ha megnézzük az elmúlt heti teszteléseinket, akkor elmondhatjuk, hogy a vártnál jobban állunk" – vélekedett az új Toyotáról az ifjabbik Schumacher, aki egy másik nehézségen, egy fogműtéten is átesett a héten. Ahogy a kerpeni versenyző internetes honlapján elárulta: egy bölcsességfoga már napok óta fájdalmat okozott, ezért, ahogy ő fogalmazott: "büntetésből távoznia kellett".

Ralf Schumacher a héten egy másik nyilatkozatával is magára hívta a figyelmet. Véleménye szerint ugyanis a Renault és a McLaren csapata meg fogja előzni az olaszok nagy büszkeségének számító Ferrari alakulatát. Kijelentését arra alapozta, hogy a téli tesztelések során az előzőekben említett két gárda egyértelm? előrelépést mutatott, ezzel szemben a Ferrari nem az eddigiek során megszokott teljesítményt nyújtotta.

"Teljesen egyértelmű, hogy a mezőny legerősebb csapata a Renault és a McLaren" – nyilatkozta Ralf Schumacher, akinek helyét egy másik német, Nick Heidfeld foglalta el a Williams csapatánál.

Olvasson tovább: