hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Andrij Sevcsenko az aranylabdás
Kitartó munka eredménye a díj

2004. 12. 20.
Idén is nagy érdeklődés kísérte a France Football által 1956-ban alapított Ballon D\'Or-díj, magyarul az Aranylabda, eredményhirdetését, mellyel évről évre európai sportújságírók szavazatai alapján, a kontinensen játszó legjobbnak talált labdarúgó teljesítményét ismerik el. Az ukrán válogatott Andrij Sevcsenko 175 pontot kapott, amivel maga mögött hagyta a Barcelona két világsztárját, a portugál Decót, valamint a brazil Ronaldinhót. 



Sevcsenko az Aranylabda átvételekor… Fotó: Flashpress

Seva 1976. szeptember 29-én született Ukrajnában. Kilencéves korában fedezte fel a Kijev ifi csapatának edzője egy "Bőrlabda" nev? kupán. Már tinédzser korában olimpiai válogatott volt, 1994-től pedig a Dinamo Kijev játékosa lett. Itt öt idényen keresztül rúgta a bőrt, minden évben bajnoki címhez vezetve csapatát, három alkalommal pedig kupagyőzelmet is ünnepelhettek. 1999-ben, miután az ukrán gólkirályi címet is a magáénak tudhatta, eligazolt az akkor Silvio Berlusconi tulajdonában lévő AC Milan csapatához 25 millió dollár, plusz egy Kijevvel játszott barátságos mérkőzés fejében. A piros-feketéknél a csatár nagy álma is valóra vált: 2003-ban megnyerték a Bajnokok Ligáját. Ugyanebben az évben az olasz kupa, valamint az európai szuperkupa is a vitrinjükbe került. 1999-ben BL-gólkirály lett, 2000-ben és 2004-ben pedig olasz gólkirály volt, az utóbbi évben az olasz szuperkupagyőztes címet is megszerezte. 

"Úgy érzem, nagyon sokat nyújtottam, de nem számítottam arra, hogy én leszek a legjobb. Többen bíráltak engem, de én akkor is a tőlem telhető legtöbbet nyújtottam. Arról álmodtam, hogy profi játékos leszek, és egyszer talán nyerek egy ehhez hasonló nagy díjat is. Tényleg nagyon boldog vagyok. Szeretnék üzenni minden gyereknek, akik szeretik ezt a sportot, hogy ami velem megtörtént, az velük is megtörténhet. Ma sokkal érettebbnek érzem magam, de ami számomra nagyon fontos, az az, hogy megtanultam győzni" – nyilatkozta az eredményhirdetés után Seva. 

Sok más gólerős sztárcsatárral szemben, róla nem lehet elmondani, hogy csak klubszinten, vagy csak válogatott színekben tűnik ki: Sevcsenko idén négy válogatott góllal járult hozzá az ukrán nemzeti 11 világbajnoki selejtezőben való csoportelsőségéhez. Eddig veretlenül állnak a 2. csoport élén. Ezek az adatok és tények mind azt mutatják, hogy Andrij megérdemelten, folyamatosan kiemelkedő játékot mutatva érdemelte ki a rangos díjat.

Immáron ő a hetedik Milan-játékos, valamint a harmadik ukrán focista, akit az Aranylabda díjjal tüntetnek ki. 1975-ben Oleg Blohin, későbbi ukrán szövetségi kapitány neve mellet szerepelt a legtöbb szavazat, míg 1986-ban Igor Belanov részesült ebben a megtiszteltetésben. Klubok tekintetében a Juventus csapata vezet: nyolc alkalommal a zebrák közül került ki az Aranylabdával díjazott játékos. 

Ne felejtsük el megemlíteni, hogy a neves díjnak magyar játékos is a tulajdonosává vált. Albert Flóriánt, a Ferencváros játékosát 1967-ben választották meg Európa legjobb focistájának. A Real Madridban szereplő Puskás Ferencet pedig négyszer is beszavazták a legjobb öt játékos közé. 

Sevcsenko több ízben is járt Magyarországon. Amikor Dinamo csapatával kis hazánkban edzőtáborozott, a Nyíregyháza meg akarta venni az akkor még ifi korú fenomént, de elálltak a vételtől, mert az edző szerint a fiatal csatár játéktudása sem ütötte meg a magyar szintet. Mindez lehet, hogy csak szóbeszéd. Hajdanában Igor Nicsenkoval együtt a Stadler FC-nél is járt próbajátékon egy Sevcsenko, Stadler József csapatánál viszont csak társára tartottak igényt. Ha ő Andrij volt, akkor e kapitális melléfogásért a mai napig hálás lehet az AC Milan és maga Sevcsenko is. 



…és akció közben Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!