hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tojáslabdás foci magyarjai

2004. 11. 29.
Az Egyesült Államok történelmének tanulmányozása során sokszor bukkan fel olyan magyar származású ember neve, aki az élet valamely területén kiemelkedőt alkotott. Így van ez a sport esetében is, a tojáslabdás foci históriás könyvében is több egykori honfitársunk neve megtalálható. Steve Mayer (Mike István), Pete és Charlie Gogolák, vagy éppen Lou Groza nevét is a mai napig tisztelettel emlegetik a tengerentúlon. Négyen azonban még rajtuk is túltettek, őket kimagasló érdemeik elismeréseként az NFL Hírnév Csarnokába is beválasztották.



"Papa Bear" egy bélyegen 

George Halas hivatásos baseballjátékos volt, de egy térdsérülés miatt abba kellett hagynia a versenysportot. 1920-ban közreműködött az AFA megalapításában, ami egy évvel később mai nevére NFL-re módosult. Ekkor alapította meg a Delaurt Staleys csapatát, egy évvel később Chicagóba költöztette a gárdát, amely azóta is itt működik immáron Bears néven. A gárda a harmincas-negyvenes években élte fénykorát, a Papa Bears névvel megtisztelt Halas 40 évig (!) tartó irányítása alatt 324-szer győztek, és hat alkalommal megnyerték a NFL-t is. Az 1940-es döntőben 73:0-ra (NFL-rekord) söpörték el a Washington Redskins alakulatát. Halas 1983-ban, nyolcvannyolc éves korában hunyt el.

Joe Namath eredeti családi neve Németh, melyen azért változtatott, hogy az amerikaiak is helyesen ejthessék ki. Már a középiskolában is kiváló játékos volt, több sportágban is kiemelkedő teljesítményre volt képes, csábították baseballjátékosnak, de ő a tojáslabdás foci mellett döntött. Utolsó éves egyetemistaként megnyerte a nemzeti bajnokságot. A diplomaszerzés után, akkoriban csillagászatinak számító összegért, 427 ezer dollárért, valamint egy Lincoln személyautóért szerződött New York-ba. A hatalmas termet? irányító 1969-ben megnyerte a Super Bowlt, a Jets csapatával, és őt választották meg a mérkőzés legjobbjának is. Az akkori 14 mérkőzéses szezonban elérte a 4000 yardos határt, ami mindmáig NFL-rekordnak számít.

Larry Csonka. A hetvenes években kétszer is Super Bowlt nyerő legendás Miami Dolphins Running Backje, akit a 74-es döntő legjobbjának is megválasztottak. Bár ötször is jelölték az NFL All Star mérkőzésére, sérülései miatt csupán háromszor tudott szerepelni a gálán. Karrierje során háromszor is elérte az ezer yardos álomhatárt egy adott szezonban. Pályafutása végén több mint nyolcezer futott yard állt a neve mellett, ez a tény az NFL történelmének húsz legjobb futója közé emeli őt. Rendkívül biztos kez? játékos volt, pályafutása során a neki szánt 1997 labdából mindössze huszonegyet ejtett el.

Don Shula 1930. április elsején született. Már fiatal korában látszott rajta, hogy amit a fejébe vett, azt tűzön-vízen keresztül is véghezvitte. Egy középiskolai trénere akkoriban ezt nyilatkozta róla: "Don bármibe is fog, sikeres lesz. Keményen és konokul dolgozik, valószínűleg magyar származásából fakadóan." Edzői pályafutását a Detroit Lionsnál kezdte, majd a Baltimore Colts csapatát trenírozta. 1970-ben a Miami Dolphins edzője lett. Két év múlva a Miami eddig egyedülálló módon veretlenül játszotta végig az 1972-es idényt. Hat Super Bowlon működött közre (NFL-rekord), ebből kettőt meg is nyert. 1993 novemberében a Philadelphia Eagles felett aratott győzelmével megdöntötte George Halas csúcsát, s az NFL legtöbb győzelmét felmutató edzője lett. 1996-ban fejezte be edzői pályafutását, és lett a Miami alelnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!