Kereső toggle

Torghellét Király és Gera is követheti

A magyar Rooney Londonba igazolt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eldőlt. Torghelle Sándor, az MTK válogatott támadója a héten négy évre szóló szerződést írt az alá az angol Premiership újoncához, a Crystal Palace-hoz. A legutóbbi világbajnokság két döntősének, a braziloknak és a németeknek gólt vágó játékost még a héten követheti Király Gábor, és az is elképzelhető, hogy Gera Zoltán szintén a londoni "Sasokat" erősíti majd ősztől. Torghelle a londoni "Sasokkal" szárnyalhat tovább Fotó: MTI/Hetek

Torghelle iránt a holland Roda gárdája is élénken érdeklődött, olyannyira, hogy hivatalos hírként napvilágot látott: a magyar játékos már meg is egyezett a csapattal. Az információ azonban tévesnek bizonyult, a válogatott támadó ugyanis a Crystal Palace-t választotta. "Nagyon örülök a szerződésnek, óriási kihívás számomra, hogy az angol elitmezőnyben futballozhatok. Százszázalékos teljesítményt kell nyújtanom Londonban" – nyilatkozta ennek kapcsán a távirati irodának a huszonkét éves csatár. Torghelle idén a két évvel ezelőtti világbajnokság mindkét döntős csapata, azaz a brazil és a német válogatott ellen is eredményes volt: júniusban Németország ellen kettő, áprilisban Brazíliával szemben egy gólt szerzett. A legutóbbi idényt az MTK színeiben kilenc találattal zárta. Az angol drukkerek sokat várnak Torghellétől: "magyar Rooneynak" nevezik, és arra számítanak, hogy sok góllal hozzájárul majd a fővárosi együttes biztos bennmaradásához. 

Elképzelhető, hogy a "Kristálypalotába" szerződik még a héten Király Gábor, a Hertha BSC-től távozott válogatott kapus is, sőt a Fradi kiválósága, Gera Zoltán iránt is élénken érdeklődnek Londonból. Király a múlt héten Észak-Írországban edzőtáborozott a Palace-szal, s két edzőmérkőzésen egy-egy félidőt védett, gólt nem kapott. A londoni "Sasok" egyébként már 500 ezer fontért szerződtették Julian Speroni argentin kapust, így a magyar hálóőrnek bizonyára meg kell küzdenie a csapatba kerülésért. Király azonban nem tart – vélhetően – leendő csapattársától. "Rendkívül jó volt a csapat körüli hangulat Észak-Írországban, Dowie mester pedig elégedett volt a játékommal. Berlinben is jó kapcsolatban voltam a kapustársammal, s nem lesz ez másképp Londonban sem, Speronival jól megértjük egymást, szerintem jól fogunk tudni együtt dolgozni" – nyilatkozta.

A Hertha egyébként már megbánta, hogy ilyen könynyen elengedte Királyt, a napokban újból megkeresték. "Dieter Hoeness menedzser személyesen felhívott, és megkérdezte, nem gondoltam-e meg magam, és nem akarok-e inkább mégis Berlinben maradni. Mindez nagyon jólesett, de én mindenképpen váltani akarok, új kihívásokat keresek, s Angliában az álmom valóra is válhat" – mondta a kapus.

A Crystal Palace az előző idényben hatodik lett az azóta már Championshippé "átkeresztelt" Division One-ban, és óriási meglepetésre – a remek edzőnek tartott Iain Dowie irányításával – osztályozóval feljutott az élvonalba. A napokban felröppent a hír, hogy a csapatot megvásárolná Muamer Kadhafi líbiai diktátor, akinek így akár három magyar válogatott "alkalmazottja" is lehetett volna. Az üzlet azonban, úgy tűnik, nem köttetik meg. 

Klubtörténet röviden

A Crystal Palace alapításának helyéről, egy akkoriban (1905-ben) csak üvegpalotának nevezett létesítményről kapta a nevét. Húsz évvel az alapítás után költözött be jelenlegi stadionjába, a negyedosztályból indulva a legtöbb időt a második vonalban töltötte el. A londoni klub az utóbbi tíz évben kétszer is szerepelt a Premiershipben, de egy szezon után rendre a kiesés következett. Az egyesület eddig egyetlen jelentősebb trófeát sem gyűjtött be, bár az 1990-es FA-kupadöntőben például percek választották el őket a győzelemtől. Akkor 3–3-at játszottak a Manchester Uniteddel, majd a megismételt mérkőzésen, öt nappal később 1–0-ra kikaptak. A következő évadban a Palace a harmadik helyen végzett az első osztályban, de ennek ellenére mégsem indulhatott a nemzetközi porondon. Az ok az angol klubok ötéves kitiltása volt, melynek letelte után egy ideig az UEFA-kupában csak egy csapat képviselhette az országot.

Olvasson tovább: