Kereső toggle

Mostantól már nem lehet hibázni

Korábbi győztesek búcsúja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A csoportmérkőzések befejezése után nyolc gárda folytathatja a küzdelmet a végső siker reményében. Hajdanán Európa-bajnokságot nyert csapatok: Spanyolország, Oroszország, Olaszország és Németország már elbúcsúzott a további küzdelmektől. Az alábbiakban az eddig történt események krónikáját foglaljuk össze. Egy gól a négy közül. Lampard lövése után a labda a horvátok kapujában landolt Fotó: Reuters

Időrendben haladva a "hazai csoportban" fejeződtek be leghamarabb a küzdelmek. A spanyolverő portugálok kapitánya, Felipe Scolari a négy közé jutást tűzte ki célul; kérdés, mit szól ehhez következő ellenfelük, a remek formában játszó angol válogatott. A luzitánok esélyeit növeli, hogy az elmúlt öt kontinenstornán a rendező ország mindig dobogón végzett.

A másodikként továbbjutó görögök a további eredményeiktől függetlenül már felkavarták a futballvilágot. "Nem hinném, hogy mindenki felfogta, mit vittünk véghez. Talán az elkövetkezendő néhány napban majd leesik a lassúbb észjárásúaknak is" –vélekedett Baszinasz, a nemzeti hőssé előlépett játékosok egyike. Otto Rehhagel, a hellének szakvezetője Görögország-szerte óriási tiszteletnek örvend. "Amikor Athénban járok, az emberek mindig megállítanak és üdvözölnek. Mostantól pedig én leszek az egyetlen, aki a buszsávban is vezethet."

Az oroszok kiesése a csoportból nem okozott meglepetést, hisz nagyon fiatal csapattal jöttek, hiába nyerték meg az utolsó meccsüket, az ezt megelőző két vereség azt jelentette, hogy sikerült egy kilenc mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatot produkálni, ami negatív csúcsnak számít a kontinenstornák történetében. 

A B csoportból a vártnak megfelelően a címvédő franciák és az angolok jutottak tovább. A szigetországiak a galloktól elszenvedett zakót hamar feledve pazar játékot produkáltak, s ha a portugálokat is sikerül legyőzniük, a döntőig menetelhetnek. A Jacques Santini által irányított címvédők a horvátok elleni döntetlen után Svájc ellen biztosították helyüket a csoport élén. A jó erőkből álló horvát válogatott fatimai zarándoklata és imája ellenére is búcsúzni kényszerült. 

A C csoportban már a második forduló után eldőlt, hogy egy északi csapat mindenképpen ott lesz a nyolc között. Arra, hogy mind a svédek, mind a dánok továbbmennek, arra valószínűleg egyetlen skandináv szurkoló sem gondolt. De az utolsó kör izgalmas fordulatokat hozott. Hiába győztek utolsó meccsükön az olaszok, ebben a csoportban a három ötpontos csapat közül ők lettek a kiesők. Így a spanyol mellett a másik nagy kieső az olasz tizenegy. Most érdemes emlékeznünk Vieri kijelentésére, amit még az Eb előtt tett: "Tottival nagyszerűen megértjük magunkat, szerintem mi ketten alkotjuk majd az Eb legeredményesebb támadóduóját; jó a franciák, a hollandok és a spanyolok kettőse is, de én a Vieri–Totti párosra szavazok." Nos, ez nem jött be, mert Totti eltiltása után az olasz támadójáték enyhén szólva hagyott kívánnivalót maga után.

A D csoportban már az utolsó kör előtt eldőlt, hogy a csehek továbblépnek. A nem várt, jó cseh szereplést a csapat első számú sztárja, Nedved ekként kommentálta: "Az edzőnknek köszönhetjük a sikert. Brückner a tizenkettedik emberünk. A mi játékunk nagyon egyszer?: kimegyünk a pályára, és végrehajtjuk, amit ő kitalál. Viszont még semmit sem
nyertünk…" A csapatkapitány szimpatikus szavát hallgatva, ami mutatja a csapategységet is, lehet, hogy a teljes siker sincs messze. Ehhez már csak három meccset kellene nyerniük. Szerda este utolsóként pedig Hollandia kvalifikálta magát a negyeddöntőbe. Lapzártánk után a csapatok megkezdték a küzdelmet az elődöntőbe jutásért.

Az elmúlt hét HETEK-válogatottja

Eb-aranyköpések

Matuz Krisztián 

(angol–svájci)

"Lampard durváskodik a léggömbbel."

"Egy kis tornabemutató Rooneytól. Ezt mondjuk Gera jobban csinálja, meg szebben is."

"Spycher spanyol-olasz szülőktől származik. Mi sem természetesebb, hogy ő svájci."

Egri Viktor 

(görög–spanyol)

"Karagunisz hajlamos, hogy elveszítse a fejét. Csoda, hogy még van."

"Marchena úgy gondolja, hogy nem kap második sárga lapot. Szerencséjére Lubos Michel is úgy gondolja."

"Tizenegyen megérkeztek a kezdő tizenegyből; arra következtetek, hogy nem cseréltek a görögök."

"Brizasz szeretett volna szabályos lenni. Nem tudott."

"Brizasz megnyújtotta Puyol mezét, ha már a saját lépteit nem sikerült."

Faragó Richárd 

(horvát–angol)

"Mornar amúgy is félelmetes látvány, akkor is, ha nem vág ilyen arcot."

"Horvát biztatás a nézőtérről, ami nem tetszik az angol szurkolóknak. Persze lehet, hogy nem biztatás, hanem valami más, csak nem értem." 

Egri Viktor 

(német–lett)

"Stepanovsnak eredetileg Stepanov volt a neve, aztán felvette ezt a csodálatos "sz"-t, ami segít benne, hogy ne tudjuk megkülönböztetni a többi lettől."

"A lett játékos a saját lábára sarkalta a labdát. Hogy mi sarkallta erre, azt nem tudom. Ha ez trükk volt, akkor nagyon bejött."

"Ha ismernek valakit, aki szereti az unalmas dolgokat, akkor hívják fel, hogy kapcsoljon ide."

"Völler nem hiszem, hogy túl tudja kiabálni mind a 22 ezer 233 szurkolót. Talán, ha eggyel kevesebben lennének… "

Egri Viktor 

(olasz–bolgár)

"Materazzi tátott szájjal, mint egy hal. A közeg megfelelő, egyre jobban esik az eső."

Gulyás László 

(a stúdióból)

"Jól megnézte magának. Csak éppen elnézte."

(Hetek)

Olvasson tovább: