Kereső toggle

A hírnevükhöz méltóan

Az angol huligánok újra nagy formában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A portugáliai Európa-bajnokság ideje alatt nemcsak a pályákon, hanem az utcákon, tereken is hagyományosan "izgalmas" összecsapások zajlanak – a rendőrök és a futballhuligánok között. Ebben a versenyben egyelőre az angolok viszik a prímet… A kép csalóka, nem minden angol drukker viselkedik lovag módjára Fotó: Reuters

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már a kontinensviadal kezdete előtt figyelmeztetett: amennyiben az angol drukkerek randalírozni fognak Portugáliában, csapatukat kizárják a tornáról. Az intésnek nem volt foganatja: megérkezésük után az angol–francia rangadóra "melegítő" szurkolók részegen özönlöttek Lisszabon utcáira, és mivel feltartották a forgalmat, a rendőröknek kellett közbelépniük. Az angol rajongók másik csoportja egy Szent Antal-napi ünnepségről hazafelé tartó busz utasaival csapott össze. Szemtanúk szerint a részeg szurkolók azért kezdték el dobálni a járművet, mert az túl közel haladt el mellettük. A történethez hozzátartozik, hogy az utasok sem voltak restek: leszálltak a buszról, majd ők is különböző tárgyakat hajítottak a drukkerekhez.

Meglepő módon a franciáktól elszenvedett angol vereség után Portugáliában nem történt rendbontás. Nem úgy a szigetországban, ahol több mint nyolcvan személyt vettek őrizetbe, miután egyedül Dél-Londonban négyszáz huligán került összetűzésbe a rendőrökkel. A fővárostól északra található Bostonban a rendbontók két rendőrautót felgyújtottak, és kövekkel hajigálták meg a rendfenntartókat. 

Úgy tűnik, a Portugáliában szurkoló angolok nem akartak elmaradni otthon maradt honfitársaiktól, ugyanis egy nappal később a Liszszabontól kétszáz kilométerre lévő Albufeirában kisebbfajta háborús helyzet alakult ki. A tengerparti kisváros szórakozónegyedében a részeg angolok portugál, illetve orosz "segédcsapatokkal" kiegészülve kétórás utcai ütközetben üvegekkel, székekkel támadtak a rendőrökre. A tömegverekedésnek legalább hat sérültje volt, tizennégy személyt pedig letartóztattak. Kitoloncolásuk után az angol bíróság közülük kettőt, egy tizenkilenc és egy húszéves férfit 2007-ig a világ összes stadionjából kitiltott, negyvenhét éves társuk pedig kétéves, letöltendő börtönbüntetést kapott. A rendbontásban egyértelműen az angolok viszik a pálmát, de nem kell félteni a többi nemzet ultráit sem. A németek például egy portói kocsmában végeztek nem várt átalakítást, miközben a járókelőket sörösüvegekkel és korsókkal dobálták, a svájciak pedig a Figuera da Foz nev? kikötővárosban keveredtek verekedésbe a hatóságiakkal. A horvátok nem Portugáliában, hanem Bécsben töltötték ki dühüket, miután csapatuk 4–2-re kikapott Angliától, és ezzel kiesett az Eb-ről. A drukkerek megállították a forgalmat egy fontos kereszteződésben, majd üvegekkel, kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket. 

Nemcsak a szurkolók és a hatóságok között, hanem egyes családokon belül is komoly konfliktus alakult ki az Eb kapcsán. Egy londoni hölgy például benyújtotta a válópert, miután férje szinte ki sem mozdul törzskocsmájából a meccsek miatt. Az ötvenöt éves asszony azt kifogásolja, hogy hitvese a kontinenstorna idejére szabadságot vett ki, de a nyitómeccs óta kizárólag ivócimboráival áll szóba. A férfi egyébként a West Ham United fanatikus híveként korábban is el-eltünedezett már otthonról…

Az eddigi legsúlyosabb eset – amelynek a hivatalos tájékoztatás szerint nincs köze az Európa-bajnoksághoz – akkor történt, amikor Liszszabonban egy ukrán szurkoló megpróbálta ellopni egy angol drukker pénztárcáját. A sikertelen próbálkozást követő dulakodásban a támadó szíven szúrta áldozatát. A gyilkossággal gyanúsított férfit letartóztatták.

Olvasson tovább: