Kereső toggle

Finisben a Bajnokok Ligája

Csillaghullás: Real, Milan, Arsenal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Bajnokok Ligája negyeddöntői az első felvonás után biztos Arsenal- és Real Madrid-továbbjutást ígértek. Sokan már az odavágó után kiesettnek tekintették a Chelsea-t, illetve a Monacót. 

A visszavágón azonban "feje tetejére állt a világ": a Chelsea az Arsenal stadionjában harcolta ki a továbbjutást, a Monaco pedig negyvenhat perc alatt a sírból hozta vissza a párharcot, és három góljával elbúcsúztatta a Real Madridot. A Highburyben és Madridban másnap sem tértek magukhoz a kudarctól. Lapzártánkkal egyidőben a Milan is búcsúzott.Morientest góljai visszasegíthetik Madridba Fotó: Reuters

Az Arsenal kiesése nem volt előzményektől mentes. Az ágyúsok szerdai FA-kupa mérkőzése után például Sir Alex Ferguson már előre jelezte az Arsenal közeli bukását. Miután a kupaelődöntőben csapata, a Manchester United 1–0-ra diadalmaskodott az Arsenal felett, a skót menedzser az alábbiakra hívta fel a figyelmet: "Azt gondolom, hogy ez után a vereség után a Chelsea-t sem tudja majd legyőzni az Arsenal." Az Arsenalt gardírozó Arsene Wenger válasza nem is késett sokáig: "Már jó ideje tudjuk, hogy az efféle hangokra nem érdemes odafigyelni" – replikázott, utalva arra, hogy nincsenek túl jó viszonyban Fergusonnal.

A Chealsea-től elszenvedett vereség után azonban már Wenger is elismerte: csapata nem tudott túllépni a Manchester elleni vereségen, és részben ez okozta vesztét: "Amikor egy csapat hosszú veretlenségi sorozatot tudhat magáénak, az első vereség nagyot csattanhat. Ennek ellenére még mindig komoly esélyünk van arra, hogy megnyerjük az angol bajnokságot." Wenger gondjait szaporítja, hogy legjobbja, a bajnokságban már huszonkét gólnál járó francia Thierry Henry súlyosan megsérült.Roman Abramovics. A Chelsea-be fektetett milliók megtérülni látszanak Fotó: Reuters

Amilyen csalódottak voltak az Arsenal háza táján, olyan nagy volt az öröm a Chelsea-nél. A londoni kékek győzelmükkel igazi sztárcsapattá értek. A Chelsea játékosainak elszántságát fokozta, hogy az utóbbi hetekben elterjedt a hír: a vezetőség az idény végén megválik Claudio Ranieritől, és új tréner után néz. A futballisták így kettőzött lelkesedéssel futballoztak edzőjükért, aminek meg is lett az eredménye: a győzelmükkel talán a tréner állását is megmentették, hiszen a vezetőség elismerte Ranieri érdemeit a sikerben.

"A játékosaim óriási jellemmel rendelkeznek, és a második félidőben hatalmasat fociztak. Az öltözőben mindannyian megittasodtunk a győzelemtől, még Roman Abramovics is tisztára megőrült!" – nyilatkozta Claudio Ranieri.

A milliárdos orosz tulajdonos, Roman Abramovics sem fukarkodott a dicsérő szavakban: "Fantasztikusan játszott a Chelsea, a csapat igazi orosz erényeket csillogtatott meg: küzdött, harcolt, és végül győzött. Fantasztikus a siker, most már várjuk a Monacót."

A Chelsea ellenfele a döntőbe jutásért tehát a Monaco csapata lesz, amely az idény legnagyobb szenzációját szolgáltatva ledolgozta kétgólos hátrányát, és 5–5-ös összesítéssel, idegenben lőtt több góllal kiejtette a földkerekség legjobbjait felvonultató Real Madridot.

A győzelem különösen Fernando Morientesnek jelentett nagy elégtételt: a spanyol támadóról méltatlan módon mondott le nyáron a Real vezetősége, kölcsönadta a Monacónak, és helyette inkább a rutintalan Portillónak szavazott bizalmat. Morientes nemes bosszút állt volt kenyéradóján: két gólt lőtt a párharc során, és ezzel oroszlánrészt vállalt a "galaktikusok" korai búcsúztatásában.

A Real kudarca szinte felfoghatatlan: a visszavágó negyvennegyedik percében még 5–2-es összesítéssel állt továbbjutásra a madridi csapat… Nem csoda, hogy a kupadöntő meglepetésszer? és hasonlóan látványosra sikeredett kudarca, valamint a bajnokságban kiharcolt hatalmas előny leadása után sokan úgy vélik: ennyi sztár nem képes csapatként teljesíteni egy egész idény során.

"Ez egy rendkívül fájdalmas vereség volt az egész csapat számára. Mindenki teljesen maga alatt van, különösen hogy a visszavágón sokáig még 1–0-ra is vezettünk…" – árulta el döbbenetét Carlos Queiroz, a Madrid edzője.

Néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt: a Madrid követheti a Manchester United 1999-es példáját, és megnyeri hazája bajnokságát, a kupát és esetleg a Bajnokok Ligáját is. Azóta elvesztette a kupadöntőt, kiesett a BL-ből, és hétpontos előnye a minimálisra csökkent a spanyol pontvadászatban. Nehéz sorsolását végigböngészve könnyen elképzelhető, hogy a Real Madrid idén nem nyer semmit.

Olvasson tovább: