Kereső toggle

A Nyugat legyűrte a Keletet

Oscar-díjas kosárgála Los Angelesben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az NBA a tél közepén megpihen, na nem sokáig, csak egy gálányi időre. Ilyenkor fáradtabb mindenki, nézők és játékosok egyaránt. Ezért kell a frissítő show. Ez is hagyomány már, de azért figyeli mindenki, mert a keleti és nyugati part legjobbjai találkoznak és mérik össze erejüket. A kínai Jao Ming, a nyugati csapat oszlopa Allen Iversonnal csatázik Fotó: Reuters

A rendező városok is alig várják az eseményt – idén 30 millió dollárt tehetett zsebre a rendező. Nem akármilyen szám ez, hiszen a háromnapos NBA-hétvége pontosan annyi bevételt hoz, mint a filmvilág csillagainak szintén ebben a városban tartott díjkiosztása. Az NBA Oscar-díjai a három nap legjobbjainak járnak – mindenben lehet valaki a legjobb, és a zsákolás talán a leglátványosabb. A legjobb kiválasztására a csúcsmeccsen kerül sor. 

A számok bűvöletében élőknek igazi csemege volt a mostani hétvége is.

Az amerikai filmgyárhatás erősen éreztette magát a külsőségekben – tízméteres limuzinokkal érkező hírességek, vörös bársonyszőnyeg, napszemüvegek és még sokan mások. A játék? Azért az is volt. Az "előadást" a föld 212 országában közvetítették élőben, a háromnapos programsorozatra 41 országból 325 újságíró akkreditáltatta magát. Hírességek a nézőtéren is akadtak bőven, hiszen a lelátóról követte a meccset a hollywoodi sztárok közül Denzel Washington, Will Smith és – a Staples Centerben törzsvendég, fanatikus LA Lakers-támogató és állandóan fekete napszemüveget viselő – Jack Nicholson, valamint a közelmúltban visszavonult nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok, Lennox Lewis is. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban léptek a reflektorfénybe a legjobbak. Az éjjeli baglyok előnyben voltak, de a jó dolgokért áldozatot kell hozni.

A vártnál nehezebben, de végül tavalyi diadalához hasonlóan, a Nyugat nyert a Kelet ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 53. All Star-gáláján Los Angelesben. 

A mérkőzés legjobbjának a győztes együttesben 24 pontot dobó Shaquille O\'Nealt választották. A bemutató jól sikerült (nem a stratégiáé volt elsősorban a főszerep, de ez ilyenkor nem is annyira lényeges): szebbnél szebb kosarak, gyönyör? átadások, Vince Carter palánkszaggató zsákolásai színesítették a mérkőzést. A védekezésre egyik fél sem fordított különösebb figyelmet – minek is, hiszen lehet önfeledten kosarazni, csak a játékért is. A Staples Centerben – a hazai közönség nagy örömére – O\'Neal volt az est fénypontja. A 213 centis, 152 kilós óriás időnként maga vitte fel a labdát a támadásoknál. Az irányítóként is bemutatkozó Lakers-játékos, már másodszor nyerte el az MVP címet.

Az olvasó jogosan kérdezheti, hogy hol vannak a tavalyi legjobbak? A tavalyi eseményen 37 pontjával MVP-vé választott Kevin Garnett csupán 12, míg a túloldalon egy éve 35 ponttal záró Allen Iverson csak 3 pontig jutott. Biztosan az NBA alapszakasza miatt fáradtak el, de ettől még nem felejtettek el kosarazni.

A rutinos statisztikafigyelők miatt nem szabad kihagyni még két adatot – a többit az igazán fanatikusok már úgyis megnézték. A Nyugat végül 136–132-re nyert, de összesítésben még mindig a Kelet vezet 33–20-ra. Igazság szerint a Nyugat 1999 óta nyeri a gálát, de még így is van mit ledolgozniuk – 2006-ig van is még esély, hiszen a mostani MVP-t, O\'Nealt szerződése addig köti az angyalvárosi csapathoz, de már most folyik tárgyalás a szerződéshosszabbításról.

Aki nem bírja kosár nélkül, az égi csatornák valamelyikén azonnal bekapcsolódhat a még folyó alapszakaszba, de az ínyenceknek sem kell sokat várniuk, hiszen hamarosan kezdődik a rájátszás. Addig is lehet találgatni, ki lesz majd a bajnok?

Olvasson tovább: