hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Blatter hadüzenete az elit kluboknak

2003. 12. 08.
Támadást intézett a legjelentősebb európai futballklubokat magában foglaló G14 elnevezés? csoport ellen Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA) svájci elnöke. 



Blatter bekeményített 

A jelenleg 18 csapatból álló csoportosulás tagjai azt akarják elérni, hogy a nemzeti szövetségek fizessenek 70 millió eurót (19 milliárd forintot) az egyesületeknek, játékosaik világ- és Európa-bajnokságokon való részvételéért. Blatter elutasította ezt a felvetést, és a FIFA frankfurti ülésén hadüzenetet intézett az érintet egyesületek felé. "Minden kapcsolatot megszakítottunk ezzel a társasággal, amely ráadásul nem is elismert szervezet Európában. Nyugodtan fordulhatnak bírósághoz, különösebb eredménye úgysem lesz." 

A G14 klubjai az év elején ultimátumot fogalmaztak meg a FIFA felé, melyben kijelentették: ha az általuk feleslegesnek ítélt barátságos mérkőzések problémája nem oldódtatik meg, bojkottálni fogják az ilyen találkozókat, és ezeken a játékosaikat nem engedik pályára lépni. Blatter szerint világszerte vissza kell szorítani a profi klubok befolyását, hogy ezzel megszilárdítsák a nemzetközi és nemzeti szövetségek tekintélyét. Az elnök azt javasolja, hogy az egyesületek legfeljebb 45 tétmeccsen vethessék be játékosaikat, ami országonként maximum 16-18 csapatos bajnokságot jelentene. Ez az ötlet a 20-20 élvonalbeli együttessel működő Angliában, Franciaországban és Spanyolországban ellenállásba ütközhet. (V. J.) 

A G14 tagjai

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!