hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ezüstérem is szépen csillog
16. női kézilabda-világbajnokság, Horvátország

2003. 12. 22.
Az elmúlt vasárnaptól fogva Sydney mellett Zágráb nevének említése is keser? emlékeket ébreszt majd a magyar női kézilabda-válogatott tagjaiban, illetve a szurkolókban. Az olimpiai döntő után a horvátországi kézilabda-világbajnokság fináléjában is "már megnyert" mérkőzést veszítettünk el. A drámai végjátékkal kapcsolatban Zsiga Gyulát, a vb szakkommentátorát kérdeztük.



Van ok az örömre: az ezüstérem mellé olimpiai kvótát is szerzett a csapat Fotó: Reuters

A lányok persze így is elképesztő teljesítményt nyújtottak. Szó szerint lázas igyekezettel (szinte az egész csapat komoly megbetegedésekkel küszködött), kiváló játékkal az elődöntőig jutottak, majd Dél-Korea legyőzése után a franciákkal kellett megküzdeniük az aranyéremért. A "dráma" érzékeltetésére a döntő részletes elemzése helyett elég talán annyit megemlíteni, hogy hét perccel a mérkőzés lefújása előtt még hét góllal, 25–18-ra vezettünk, a rendes játékidő végén azonban már 28–28 volt az állás. A hosszabbításban a fizikailag és idegileg kimerült magyarok mindössze egy gólt tudtak elérni, így 32–29-re kikaptunk. Zsiga Gyula úgy látja, hogy a nagy előny birtokában a Mocsai-csapatnak visszavéve a lendületből "ölnie" kellett volna az időt. "Ilyenkor nem szabad siettetni a támadások befejezését, hanem addig kell játszani, amíg a bíró passzív játékot nem jelez" – fogalmazott a kiváló szakember. Szerinte a fiatalos hévre, illetve a rutintalanságra vezethető vissza, hogy Görbicz Anita az utolsó 11 másodpercben szabálytalanságával magát is kiállíttatta, valamint "szerzett" egy hetest az ellenfélnek, amiből egyenlítettek. 

Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint elsősorban a játékvezetők miatt kaptunk ki. Ezzel kapcsolatban Zsiga Gyula elmondta, hogy érzékelhető volt, hogy a csoportmérkőzések után a bírók már más felfogásban fújtak, ami a mi játékstílusunknak nem kedvezett. "Érdekes volt látni a döntőben, hogy Krumbholz kapitány, illetve a francia kispad ötven percen keresztül egyfolytában reklamált a játékvezetőknek, akik – az az érzésem – az utolsó percekben emiatt már inkább a franciák elvárásainak akartak, nem szándékosan, hanem tudat alatt, megfelelni" – véli a szakember. 

A világbajnokság lebonyolítását sok kritika érte. Ezzel kapcsolatban Zsiga Gyula véleménye is az, hogy a verseny színvonala magasan túlszárnyalta a szervezését. Mint mondta, szerinte az elmúlt évek legszínvonalasabb világversenye volt az idei vb, ahol önmagukhoz képest olyan csapatok is kiemelkedően szerepeltek, mint Elefántcsontpart, amely negyven percen keresztül vezetett Dánia ellen, illetve a németekkel is szoros csatát vívott.

A vb legjobbjai

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!