Kereső toggle

Mi kerül a bajnokok bukszájába

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hamarosan célegyenesbe fordul az idei Bajnokok Ligája sorozat. A kiélezett küzdelemben gyönyörködve érdemes egy oldalpillantást vetni arra, hogy az aranyserlegen kívül miért is küzdenek még a csapatok.Az idei sorozat legnagyobb nyertesének eddig az AC Milan bizonyult: a negyeddöntőig összesen harmincötmillió eurót (8,7 milliárd forint) kasszírozott Fotó: Reuters

Merthogy a BL-részvétel nem csak a presztízsről, a dicsőségről szól. Gondoljunk csak arra: a selejtezők során az elbukott ZTE is 300 millió forint körüli összeget keresett, pedig tulajdonképpen a BL-sorozatban részt sem vett. Számítások szerint, ha a Zalaegerszeg bejutott volna a legjobb harminckét csapat közé, a leggyengébb szerepléssel is megduplázta volna 600 millió forint körüli költségvetését. Persze ez aprópénz a nagy európai klubok – mint például a 130 millió fontos, vagyis közel 50 milliárd forintos költségvetéssel büszkélkedő Manchester United – számára, no de ők nem is a csoportba kerülést tűzték ki maguk elé célnak a Bajnokok Ligájában…

A tizenegyedik idényét élő BL 2001/2002-es szezonjában a csoportkörig eljutott csapatok között összesen 768 millió svájci frankot, azaz 128 milliárd forintot osztottak szét, és ehhez még klubonként hozzájöttek a közvetítési és egyéb jogdíjak, a reklámbevételek, illetve a jegyeladásból származó összegek. Bár hivatalos adatokat nem tettek közzé, az UEFA-hoz közel álló szakemberek szerint a sorozat marketingjogainak tavaly történt – három évre szóló – eladása mintegy 2,5 milliárd eurós, vagyis több, mint 600 milliárd forintos üzlet volt. Az elmúlt idényben a legnagyobb BL-bevételre egyébként a győztes Real Madrid tett szert, közel 55 millió svájci frankot (8,8 milliárd forint) téve zsebre. (Második helyen az idén a csőd és a kiesés szélén táncoló Leverkusen végzett 49,7 millióval, a harmadik helyen pedig a Manchester United, mintegy 47,4 millióval.)

Az idei sorozat legnagyobb nyertesének eddig az AC Milan bizonyult, amely a legjobb nyolc közé bejutva összesen 35 millió eurót (8,6 milliárd forint) kasszírozott. Az UEFA pontrendszere alapján a klub 2,5 millió svájci frankot kapott a főtáblára kerülésért, 6 milliót az első, majd második körbe jutásért, 12 milliót az eddigi nyolc győzelemért, 4 milliót pedig a legjobb nyolc közé jutásért. További 5,8 millió svájci frank folyt be a milánóiak számlájára a televíziós jogdíjakból, és 6 millió euró a jegybevételből.

Az olaszokkal ellentétben – legalábbis a BL tekintetében – nincs oka túl nagy örömre az angol bajnoki címet már magáénak tudható Manchester Unitednak. A klub a tervekhez képest idő előttinek számító búcsúval (a csapatot a negyeddöntőben a Real Madrid verte ki) mintegy 10 millió fontos veszteséget volt kénytelen elszenvedni. A MU az UEFA-tól 2 millió font bonuszt kapott a legjobb nyolc közé jutásért, s ezzel az idei sorozatban összesen 10 milliós prémiumra tett szert, ám a négy közé jutásért további 2,5 millió járt volna, s az esetleges végső győzelemért újabb 5 millió. Ehhez még hozzáadódik az elmaradó elődöntő jegybevétele (telt házzal, vagyis 68 ezer nézővel számolva az Old Traffordban), továbbá az is, amennyivel kevesebb pénz folyik be a tévéközvetítésből: így jön ki a veszteség végösszegeként a 10 millió font. Paradox módon azonban elképzelhető, hogy a MU kiesése folytán a régió financiálisan még jobban is jár. Gordon McKinnon, a manchesteri városi látogatóközpont marketingigazgatója szerint az Old Traffordban rendezett májusi döntőre 68 ezer külföldi – spanyol és olasz vagy kizárólag olasz – érkezik, s ők jóval többet költenek majd, mintha a közönség többségét helybéliek adnák. Az már most biztosnak tűnik, hogy május 28-a a város és a városi repülőtér történetének legforgalmasabb huszonnégy órája lesz, éves szinten pedig már most prognosztizálható, hogy a légikikötő először lépi túl a húszmillió fős forgalmat.


Kereseti lista

A France Football felmérése szerint jelenleg a vasárnap óta bajnok Manchester Unitedet erősítő David Beckham számít a legjobban kereső labdarúgónak a világon. Az angol válogatott csapatkapitánya évente 15 millió euróhoz jut klubszerződése és különböző reklámok révén. Mögötte a korábbi éllovas, a Real Madridban szereplő francia világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane végzett 14 millióval. Harmadik a kétszeres világbajnok, s szintén a spanyol elitklubban játszó Ronaldo lett 11,7 millió euróval. A legjobb húsz között a Real Madrid és az Internazionale 4-4 futballistával szerepel, míg a Manchester Unitedot hárman képviselik. (MTI)

1. David Beckham (angol, Manchester United) 15,00 millió euró 

2. Zinedine Zidane (francia, Real Madrid) 14,00 millió euró

3. Ronaldo (brazil, Real Madrid) 11,70 millió euró

4. Rio Ferdinand (angol, Manchester United) 9,62 millió euró

5. Alessandro Del Piero (olasz, Juventus) 9,55 millió euró

6. Nakata Hidetosi (japán, AC Parma) 9,36 millió euró

7. Raul (spanyol, Real Madrid) 9,30 millió euró

8. Christian Vieri (olasz, Internazionale) 9,28 millió euró

9. Michael Owen (angol, FC Liverpool) 8,90 millió euró

10. Roy Keane (ír, Manchester United) 8,65 millió euró

11. Luis Figo (portugál, Real Madrid) és

 Gabriel Batistuta (argentin, Internazionale) 8,60 millió euró

13. Sol Campbell (angol, Arsenal) 8,10 millió euró

14. Oliver Kahn (német, Bayern München) 7,65 millió euró

15. Alvaro Recoba (uruguayi, Internazionale) 7,60 millió euró

16. Francesco Totti (olasz, AS Roma) 7,30 millió euró

17. Rivaldo (brazil, AC Milan) 7,20 millió euró

18. Thierry Henry (francia, Arsenal) 6,20 millió euró

19. Fabio Cannavaro (olasz, Internazionale) 6,80 millió euró 

20. Paolo Maldini (olasz, AC Milan) 6,00 millió euró

 

Olvasson tovább: