Kereső toggle

Harmadszorra végleges a búcsú

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Visszavonult Michael Jordan, a "Levegő ura" 

A rájátszás kezdete mellett egy élő legenda visszavonulása az első számú hír az észak-amerikai kosárlabda ligában. Michael Jordan harmadszor is visszavonult az aktív versenysporttól. Az NBA történetének legeredményesebb kosarasa hatszoros NBA-győztes, kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres gólkirály. Emellett ötször volt az alapszakasz és hatszor a rájátszás legértékesebbje. A sportág történetének legkiemelkedőbb alakjának számít.

Michael Jordan 1993-ban, apja meggyilkolása után már bejelentette visszavonulását, ami nem bizonyult véglegesnek. Általános meglepetést okozva, felcsapott profi baseballjátékosnak, de feledhető teljesítményt nyújtott, ezért 1995 tavaszán visszatért a parkettre. Másodszor 1998-ban vonult vissza, miután hatodszor is bajnoki címhez segítette a Chicago Bulls csapatát.Miután csapata, a Washington nem jutott be a rájátszásba, Michael Jordan, az amerikai kosárlabda élő legendája végleg befejezte pályafutását Fotó: Reuters

2001 októberéig Jordan a Washington Wizards szakmai igazgatójaként tevékenykedett, a kétéves kihagyás után azonban újra csatasorba állt, hogy a rájátszásba vezesse a "varázslók" szánalmasan szereplő gárdáját, melynek addig társtulajdonosa is volt. 

A kétkedők bírálták, hogy nem lesz képes magas szint? teljesítményre, mivel szervezete már elszokott a sorozatmérkőzések okozta terhelésektől. Nos, "Air" csattanós választ adott: bebizonyította, nem véletlenül tartották a planéta első számú játékosának. Amikor Michael Jordan a pályán volt, a Washington általában megállíthatatlannak tűnt, ha viszont pihenőidejét töltötte, igencsak akadozott a gépezet. 

Jordan térdei idén már nehezen bírták a terhelést, ezért úgy döntött, befejezi pályafutását. Ezúttal végleg. "Szívesen belekóstolnék még egyszer, utoljára a rájátszás légkörébe" – fejezte ki vágyát a "Levegő ura". A célt, amiért visszatért a parkettre, nem sikerült elérnie, mert a fővárosiak az elmúlt két szezonban nem kerültek be a rájátszásba. Megfelelő társak nélkül ő sem volt képes a csodára.

"Van, aki úgy véli, én akadályoztam meg a csapat felemelkedését – fogalmazott Jordan –, de erre én nem vagyok vevő. A következő év jó lesz arra, hogy mindenki lemérje, mennyit tettem hozzá negyvenévesen a csapat játékához."

Az elismerésekben azonban így sincs hiány. A Miami Heat történetében például először fordult elő, hogy visszavonultattak egy mezt. Jordant érte a megtiszteltetés, hasonló eddig egyetlen Heat-játékossal sem fordult elő. A floridai csarnok plafonjáról lógó 23-as mez egyik fele a Chicago vörös színében, a másik fele a Washington kék színében virít. 

A megasztárt alaposan meglepte a Miami gesztusa. "Erre tényleg nem számítottam, és sokkal többet ér, mint bármelyik más elismerés. Rengeteget elárul, ha egy olyan csapat plafonján van a mezed, ahol nem is játszottál" – fejezte ki megindultan az egykori "Főbika". 

"Honorálnunk kell Michael tetteit, mert megérdemli – mondta Pat Riley, a Miami vezetőedzője. – Jót fog tenni a játékosainknak, hogy ha kimennek a pályára és felnéznek, tudják, milyen magasságokba kell emelkedniük. Szerintem mindegyik klub csarnokában ott kell lógnia Michael Jordan trikójának." Erre feltehetőleg nem sokat kell várni, ugyanis az NBA vezetése tisztába van azzal, mennyit tett Jordan a kosárlabda népszerűsítésért.

Olvasson tovább: