Kereső toggle

Róth : Nincsenek igazi példaképeink

Bizonytalan a magyar foci jövője

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nincs túl jó helyzetben a magyar utánpótlás labdarúgó-válogatott – mondta lapunknak Róth Antal szövetségi edző, igaz, még azt megelőzően, hogy tanítványai bravúros játékkal 5–2-re felülmúlták a svédek U21-es válogatottját. Azonban az általa felsorolt problémákból ez a győzelem vélhetően egyet sem old meg, így marad a fenti felütés. Róth Antal mellett az utánpótlás-válogatott két húzóembere, Szabics Imre (aki a svédek ellen négyszer is betalált), valamint Buzsáky Ákos is nyilatkozott a Heteknek. Szabics: négy gólt szerzett a svédek ellen Fotó: MTI

"A magyar futball sajnos ma már nem olyan vonzó a fiatalok számára, mint más szórakozási lehetőségek. Csak összehasonlításképpen: amíg egy magyar gyerek igazi példaképek nélkül, hideg vizes zuhanyzókkal, rossz minőség? pályákkal, teljesen tönkrement épületekkel találja magát szembe, ha focizni akar, addig egy olasz fiatal kiváló gyepen, Inzaghi vagy Vieri feliratú mezben rúghatja a labdát" – próbálja megmagyarázni a magyar utánpótlás-válogatott kapitánya azt, hogy 15-20 évvel ezelőtt miért focizott nagyságrendekkel több gyerek Magyarországon, mint ma. Róth Antal szerint nem megfelelő a gyerekek képzése sem: kevés híres magyar labdarúgó foglalkozik a gyerekekkel, elsősorban azért, mert a futball nem tudja őket "eltartani".

A jelenlegi válogatott keretéről szólva az edző kifejtette: sajnálja, hogy olyan fiatalokból kell összeállítania a csapatot, akiknek többsége a saját klubjában nem kezdő játékos. "Spanyolországban vagy Angliában a klubcsapatok rengeteget versenyeztetik a fiatalokat, és ezen keresztül ajánlják őket a válogatottnak. Nálunk pontosan fordított a helyzet. Egy érdekesség: azok között, akik saját csapatukban is kezdők, védő szinte alig van, kapus egyáltalán nincs, és a legtöbbjük csatár vagy támadó szellem? játékos" – panaszolja Róth Antal. 

Az egyik ilyen ifjú tehetség, Szabics Imre, aki jelenleg "útban van" az osztrák Sturm Graz csapatától Nürnbergbe, hogy a Bundesligában is kipróbálja magát. Szabics már aláírt a németeknek. A bemutatkozásra őszig várnia kell, ugyanis a két klub nem tudott egymással megegyezni, így csak nyáron távozik Ausztriából. "A Grazban kissé zokon vették, hogy otthagyom őket. Az elnök közölte is, hogy a már eligazolt játékosokat a fennmaradó időben nem szeretné játszatni. Szerencsére többekkel közösen sikerült lebeszélnünk erről, úgyhogy a kezdő csapatában szerepelek a szezon végéig" – nyilatkozta a Heteknek Szabics, aki a váltás okairól szólva elmondta: a jövőben szeretne egy erősebb bajnokságban és egy komolyabb csapatban játszani, erre pedig nagyobb esélye van egy nagyobb bajnokság kis csapatában, mint egy kisebb bajnokság nagy csapatában. A kiváló csatárt arról is megkérdeztük, időszerűnek tartaná-e már a felnőtt válogatottban való bemutatkozást. Erre így felelt: "A megfelelő időt nem az én dolgom megítélni. Természetesen, ha Gellei Imre hívna, nagy örömmel játszanék, de maradjunk a realitásoknál, most az olimpiai válogatottban kell hogy helytálljak."

Az U21-es válogatottban szintén húzóembernek számít Buzsáky Ákos, aki tavaly igazolt a Portóhoz, és mi már csak akkor kaptuk fel a fejünket, amikor a Denizlispor–Porto UEFA-kupamérkőzésen a kezdőcsapatban kapott helyet. (A 2–2-re végződött találkozón egy kapufát is rúgott.) "Ez egy fontos állomás volt a számomra, azonban messzemenő következtetéseket nem szabad belőle levonni, hiszen a Porto A csapatának kerete rendkívül erős. Ugyanakkor valóban úgy érzem, fel tudtam venni a csapattársak ritmusát: már nem lógok ki az edzéseken sem. Nagyon erősen hat rám a profi környezet" – meséli Buzsáky. Mint mondja, mivel a Porto a nagy pontkülönbség miatt egy-két forduló múlva már megnyertnek tekintheti a bajnokságot, és a sztároknak a portugál kupára, illetve az UEFA-kupára kell majd koncentrálniuk, van esélye arra, hogy a fennmaradó 5-6 bajnokin újból kezdő ember legyen.

Olvasson tovább: