Kereső toggle

Torino: füstbe ment meccs

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az olasz futballszövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Torino soron következő öt hazai mérkőzését nem játszhatja saját stadionjában. A szigorú büntetést azt követően szabta ki a szövetség, hogy a hét végi Torino–AC Milan mérkőzésen a hazai szurkolók a második félidőben saját kezükbe vették az események irányítását. A mérkőzés "végeredménye": közel ezer összetört szék, összesen harmincezer euró kár, illetve 0–3.A mérkőzés legizgalmasabb pillanata: ultrák kontra rohamrendőrök Fotó: Reuters

A Milan – Inzaghi, valamint Seedorf két góljával – valóban ennyire vezetett már a 63. percben, ám ekkor a játékvezető véget vetett a találkozónak, és a hivatalos végeredményt csak később állapította meg – szintén 0–3-ban – az olasz labdarúgó-szövetség. 

A bíró azért döntött a lefújás mellett, mert az elkeseredett hazai drukkerek egy csoportja a szünet után áttörte a nézőtér kerítését, majd feltépte a székeket, megdobálta a rendfenntartókat, és minden mozdítható tárgyat a pályára hajított. 

A rendőrök egy ideig csak tétlenül figyelték az eseményeket, majd meglehetősen sok könnygázt vetettek be a futókörbe szabadult huligánok ellen. Ez azért nem bizonyult jó húzásnak, mert a szél a könnygázt visszafújta a pályára, így a bíró és játékosok fulladoztak leginkább. A Delle Alpi stadionban több mint harmincezer euró kár keletkezett, az őrjöngő szurkolók 853 széket törtek pozdorjává. A rendőrség négy szurkolót tartóztatott le a mérkőzést követően, és állítólag további huszonegy személyt keres. 

Az olasz bajnokságban rendszeresen előfordulnak – különösen az alsóbb osztályokban – hasonló rendbontások: egy átlagos bajnoki fordulóban huszonnyolc rendőr és nyolc civil sérül meg. Az olasz kormány éppen most fogadta el a futballhuliganizmus megfékezésére alkotott törvényrendeletet. Az angol mintára megalkotott rendelkezés értelmében a stadionban rendbontáson ért személy azonnal letartóztatható. A hétvégi esetet követően – a sorozatos gyenge szereplés miatt – a Torinótól menesztették Renzo Ulivieri vezetőedzőt. Ebben az idényben ez már a második edzőváltás az élvonalban maradásért küzdő gárdánál: október 25-én Giancarlo Camolese volt kénytelen felállni a kispadról. Az újonnan kinevezett edzőpáros, Renato Zaccarelli és Giacomo Ferri nincs irigylésre méltó helyzetben: a "bikák" pillanatnyilag 13 ponttal az utolsó előtti helyen állnak, tíz pontra a bentmaradást jelentő 14. helytől. (Hetek)

Olvasson tovább: