Kereső toggle

Australian Open 2003

Párosan szép az élet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minthogy a tenisz igencsak kiszámíthatatlan sportág, egyelőre nehéz megmondani, hogy kik lesznek az idei Ausztrál Nemzetközi Teniszbajnokság győztesei, de ahhoz nem férhet kétség, hogy a hölgyeknél Kim Clijsters, az uraknál Andre Agassi szédületes formában teniszezve jutott el az elődöntőig. És nagy sikert aratva legalább ugyaneddig jutott Mandula Petra is párosban.El Aynaoui vitatja a vonalbíró döntését. Vélhetően nem foglalja imába a nevét Fotó: Reuters

A női egyes elődöntőjében a belga világbajnoknőre azonban nem kisebb feladat várt, mint Serena Williams legyőzése, aki a nyitóforduló megpróbáltatásai után szintén magára talált. Kettejük mérkőzése akár előrehozott döntő is lehet, anélkül hogy lebecsülnénk az idősebb Williams testvér, Venus és a másik kitűnő belga, egyben újdonsült feleség, Justine Henin-Hardenne remek képességeit, akik a másik elődöntőben néztek farkasszemet egymással.

A férfiak küzdelme még a hölgyekénél is kiszámíthatatlanabb. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy míg utóbbiaknál a legjobb nyolc közé az első nyolc kiemelt játékosból hat, a férfiaknál csak kettő jutott be. És nem volt köztük a hazai kedvenc, Lleyton Hewitt sem, aki a negyedik fordulóban váratlanul vereséget szenvedett a marokkói El Aynaouitól.

Az Ausztráliában tizenharmadszorra próbálkozó, harminckettedik életévében járó dél-afrikai Wayne Ferreira nevét és korát meghazudtoló fiatalos lendülettel jutott be az alsó ágon a "senior" elődöntőbe (utoljára 1992-ben – többek között John McEnroe-t is legyőzve – sikerült neki), ahol a harminckét esztendős Andre Agassival találta magát szemben. A Las Vegas-i kirobbanó formában játszik, öt győztes mérkőzése során mindössze egy játszmát veszített. És ne feledjük, az Australian Openen zsinórban tizenkilenc győztes mérkőzés van mögötte, hiszen 2000-ben és 2001-ben sem talált itt legyőzőre, tavaly pedig sérülés miatt hagyta ki a tornát. Agassi végső sikere egyben azt is jelentené, hogy a teniszrajongók nagy örömére ismét pályára lépne Steffi Graf is, aki megígérte, ha férje begyűjti negyedik ausztrál bajnoki címét is, elindul vele vegyes párosban Párizsban, a Roland Garroson.

A felső ágon a fiatal amerikai reménység, Andy Roddick a jóval pihentebb német Rainer Schüttlerrel küzdött meg a fináléba kerülésért. Roddick a negyeddöntőben El Aynaouit győzte le – mérkőzéslabdáról fordítva – az idei torna eddigi legszenzációsabb mérkőzésén, 4 óra 59 perces – másnapig tartó – heroikus csatában 4:6, 7:6, 4:6, 6:4, 21:19-re.

Magyar szempontból örömteli esemény, hogy a hölgyek páros versenyszámában Mandula Petra a svájci Emmanuelle Gagliardi oldalán, a harmadik és ötödik helyen kiemelt párosokat is legyőzve, az elődöntőbe jutott. Ellenfelük a második kiemelt spanyol–argentin Ruano Pascual–Suárez kettős volt a csütörtök hajnali mérkőzésen. A győztes párra valószínűleg a Williams testvérpár várt a lapzártánk utáni fináléban. De bárhogy is alakultak az események, Mandula legrosszabb esetben is elérte azt, ami magyar teniszezőnek utoljára 1990-ben sikerült. Akkor Temesvári Andrea játszhatott párosban elődöntőt Grand Slam-tornán, mégpedig éppen ugyanitt, Melbourne-ben. Petra, aki a verseny alatt ünnepelte huszonötödik születésnapját, már az elődöntőbe kerüléssel a legjobb húsz közé kerülhet a páros világranglistán, és nem mellékesen legalább tizennyolcmillió forintnyi ausztrál dollárral gyarapította bankszámláját.

A női és férfi egyéni elődöntőkre szintén lapzártánk után került sor, míg a döntőket szombaton és vasárnap bonyolítják le, melyeket az Eurosport jóvoltából itthon is megtekinthetnek az érdeklődők.

Olvasson tovább: