Kereső toggle

Sivatagi show must go on

Haláli verseny

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Halálos nyakcsigolyatörés, gerincsérülés, léprepedés, kóma, aknarobbanás, illetve: már csak a két magyar páros küzd a sivataggal – a Dakar-rali múlt heti történései címszavakban.Peterhansel eddig sikeresen vette az akadályokat Fotó: DPPI

Az idei verseny első komolyabb balesetét a japán Sinozuka Kendzsiro és navigátora, a francia Thierry Delli-Zotti szenvedte el, amikor Nissanjukkal felborultak a rali nyolcadik szakaszán. Az 1997-es győztes és tavalyi harmadik helyezett Sinozuka súlyos fejsérülést szenvedett, kómába zuhant, és egy napig életveszélyes állapotban volt, néhány nappal később azonban már elhagyhatta a kórházat. Szintén ezen a szakaszon érte baleset a Szalay Dakar Team kamionját is. A MAN egy dombon túl nagyot ugratott, és Francois Coquatrix olyan súlyos gerincsérülést szenvedett, hogy a szervezők helikopteren szállították a szabhai táborba. A legszerencsétlenebbül a francia Bruno Cauvy járt, aki társával, Daniel Nebot-val szenvedett súlyos balesetet a rali tizedik szakaszán. Míg a sofőr sértetlen maradt, a negyvenkilenc éves navigátoron a boruláshoz helikopteren érkező orvos sem tudott már segíteni: halálát nyakcsigolyatörés okozta. 

Egy nappal később az osztrák Günter Pichlbauer és Johann Peter Reif, valamint az olasz Arnaldo Nicoli által irányított kamion futott aknára, de szerencsére itt személyi sérülés nem történt. A térségben egyébként sok, még a második világháborúból, illetve a hetvenes évekből származó akna található, és a Dakar-rali történetében nem ez az első ilyen eset: hét évvel ezelőtt az egyik kísérőkamion utasa halt meg egy robbanást követően. A mezőny két női motorosának egyike, Patsy Quickre is nagyot bukott ezen a napon: sürgős operáción kellett átesnie, mivel megrepedt a lépe.

A sivatagi száguldásnak eddig több mint negyven áldozata van. Az első haláleset az 1979-es Párizs– Dakar-ralin történt (egy motoros volt az áldozat), a legtöbb áldozatot követelő verseny pedig az 1988-as volt: akkor hatan vesztették életüket. A Dakar áldozata a verseny szülőatyja, Thierry Sabine is, aki 1986-ban egy helikopter-balesetben hunyt el. Halálos baleset legutóbb tavaly történt, akkor egy szerelő halt meg. 

Végül essen néhány szó az eredményekről is. A magyarok közül lapzártánkkor már csak a Kis–Czeglédi, illetve a Palik–Darázsi párosok vannak versenyben. Az összetett eredményeket illetően az autósok között továbbra is a francia Peterhansel–Cottret duó, a motorosoknál pedig az olasz Meoni vezet.

Olvasson tovább: