Kereső toggle

Australian Open 2003

Folytatás címvédők nélkül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A rövid év végi pihenőt követően máris kezükbe vehették ütőiket a teniszsport legjobbjai, hogy megküzdjenek egymással – és a rekkenő hőséggel – az év első jelentős tornáján, az Ausztrál Nemzetközi Teniszbajnokságon. Azon a tornán, melyet először 1905-ben rendeztek meg, és hat különböző város adott otthont neki, mielőtt a jelenlegi helyszínére, Melbourne-be költözött volna.A francia Emilie Loit gratulál az ifjabbik Williamsnek. Összejön-e a Serena Slam? Fotó: DPPI

Apropó meleg. Az ausztrál nyár tikkasztó forrósága olyannyira megviseli a résztvevőket, hogy már terítéken van a bajnokság márciusra történő áthelyezése is. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy így több felkészülési ideje marad majd a legjobbaknak az év első Grand Slam-versenyére.

Az idei verseny két legfőbb kérdése, hogy sikerül-e végre a férfi egyesben újra hazai játékosnak diadalmaskodnia Mark Edmondson 1976-os hazai győzelme után, valamint összejön-e a Serena Slam a fiatalabbik Williams lánynak. Ami az ausztrál győzelmet illeti, természetesen Lleyton Hewitt-tól várják a sikert a helybéli rajongók. Az már biztos, hogy ő a torna első kiemeltje, ami nem fordult elő hazai versenyzővel az elmúlt harminchárom év során. Viszont Hewittnak eddig nem ment odahaza, korábbi hat rajthoz állása során összesen hat mérkőzést tudott csak nyerni, tavaly például egyet sem. Serena Williams viszont a legutóbbi három Grand Slam-verseny (Roland Garros, Wimbledon, US Open) győzteseként érkezett Melbourne-be, így ha itt sem talál legyőzőre, teljesíti azt a bravúrt, hogy zsinórban nyeri meg a négy legnagyobb bajnokságot. (Ha ezt egy évben tenné – ami utoljára Steffi Grafnak sikerült 1988-ban –, akkor teljesítené a Grand Slamet, de mivel az előző három diadala a tavalyi évben volt, elnevezte Serena Slamnek.) Az első fordulót mindenesetre mindketten – döntő játszmákban ugyan, de – sikerrel vették. Így már "csak" további hat-hat mérkőzést kell nyerniük, hogy célba érjenek.

Az már a verseny első napján eldőlt, hogy az egyesekben nem lesz címvédés, miután a legutóbbi két év női bajnoka, az amerikai Jennifer Capriati óriási meglepetést okozva, már az első fordulóban búcsúzni kényszerült. A tavalyi férfi győztes, a svéd Thomas Johansson pedig sérülése miatt rajthoz sem állt. Hozzá hasonlóan a nagy hiányzók listáján szerepel csak Sampras, Henman, Rusedski, Haas, valamint Hingis (az elmúlt hat évben mindig bejutott a döntőbe!) és Mauresmo is. A korábbi győztesek közül a férfiaknál a második fordulót követően már csak Agassi (háromszor is nyert már itt) van versenyben, miután Kafelnyikov kikapott a második körben, míg a hölgyeknél Davenport már kettő, Szeles és Pierce egy-egy győztes mérkőzésen jutott túl lapzártánkig. Bár csak párosban, de az indulók között van Martina Navratilova is, aki immáron negyvenhetedik életévében járva aligha gyarapítja majd eddigi nyolc páros győzelmei számát.

Magyarok is szép számmal próbáltak szerencsét, ám többségük inkább egy nyaralással lett csak gazdagabb. Négy hölgy még a selejtező első fordulójában elbukott, és ugyanígy járt Kapros Anikó, valamint Sávolt Attila is a főtábla első mérkőzésén. Czink Melinda azonban sikerrel vette a selejtező három akadályát és a főtáblára jutott, ahol tisztes-séges vereséget szenvedett a világranglista tizenharmadikjától, az amerikai Chanda Rubintól. Egyedül Mandula Petra élte túl az első fordulót, a másodikban azonban a tavaly világbajnokságot nyert, belga Kim Clijstersszel került szembe. Mérkőzésükre lapzártánk után néhány órával került sor.


A nyeremények

Az Australian Open férfi és női egyesének (külön-külön) 

idei pénzdíjai forintra 

átszámitva (millió Ft-ban):Győztesek: 146,6

A döntők vesztesei: 73,3

Az elődöntők vesztesei: 36,6

A negyeddöntők vesztesei: 18,3

A nyolcaddöntők vesztesei: 9,1

A harmadik forduló vesztesei: 5,6

A második forduló vesztesei: 3,4

Az első forduló vesztesei: 2,2(A teljes verseny összdíjazása: 2,36 milliárd forint.)

Olvasson tovább: