hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az oroszok bevették Párizst
Tenisz – Davis-kupa

2002. 12. 09.
Borisz Jelcin az arcán széles mosollyal ugrott fel helyéről, majd korát meghazudtoló frissességgel lódult neki, és rázta le először az őt visszatartani próbáló feleségét, majd testőreit, hogy a pályán csatlakozzon a csapattársukat éppen a levegőbe dobáló honfitársaihoz. Minden oka megvolt a nagy örömre az exprezidentnek, ugyanis Oroszország a Davis-kupa százkét éves történelme során először hódította el a hőn áhított salátástálat, ő pedig a helyszínen szurkolta végig kitartóan a háromnapos döntőt.



Borisz Jelcin és az orosz csapat a trófeával Fotó: Reuters

Pedig sokáig nem úgy nézett ki, hogy a világranglistán előkelő helyet elfoglaló játékosokkal felálló, 1994 és 1995 után idén a harmadik döntőjüket játszó oroszok ünnepelhetnek majd a párizsi Bercy Sportcsarnok salakján. A Davis-kupa ugyanis csapatverseny, és a tavaly Ausztráliában diadalmaskodó franciák ezúttal a hazai közönség előtt készültek a címvédésre. Kapitányuk, az egykori játékos, Guy Forget pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy bár az ellenfél teniszezői papíron jobbak, de a legjobb csapata neki van. 

Ha ebbe a közönséget is beleértette, valóban nem tévedett, hiszen a csarnokot zsúfolásig megtöltő közel tizenötezer rajongó fantasztikus hangulatot teremtett. A második napi páros mérkőzést követően pedig már-már extázisba kerültek, miután a hazai kettős öt játszmában győzött, és ezzel kettő–egyes vezetésre tett szert. Ráadásul 1978 óta minden évben az a nemzet lett a végső győztes, aki a párosban diadalmaskodott, továbbá utoljára 1964-ben fordult elő, hogy valamely ország az utolsó napon mindkét egyes mérkőzését elveszítse a döntőn. Eddig. A zárónapon ugyanis először az orosz csapat egész év során húzóemberének bizonyuló Marat Szafin nyert meglepően simán a hazaiak első számú játékosa, Sebastien Grosjean ellen, majd következett a mindent eldöntő mérkőzés két húszéves játékos között. Ezen az 1995-ös döntőn még labdaszedő fiúként tevékenykedő orosz Mihail Juzsnyij eleinte nosztalgiázhatott, hiszen két játszmán keresztül leginkább újra csak "labdát szedett", de amit utána művelt, azzal a sírba kergette ellenfelét, Paul-Henri Mathieu-t. Hiába került két labdányi közelségbe a győzelemhez a döntőn debütáló francia, a Jevgenyij Kafelnyikov helyett az utolsó mérkőzésre pályára küldött Juzsnyij innen is fordítani tudott, és öt játszmában győzött. Egyúttal Kafelnyikov "nyugdíjazását" is elintézte, mert az egykori világelső, olimpiai bajnok, kétszeres Roland Garros-győztes és minden idők második legeredményesebb orosz Davis-kupa játékosa, Zsenya már régóta mondogatta, hogy ha egyszer a kezébe kerül a Davis-kupa győzelemért járó salátástál is, ő azonnal visszavonul. A győzelem pillanataiban azonban még egy hét gondolkozási időt kért. Jelcin viszont nem sokat tétovázott, ha már a pályára jutott "teniszkarrierje csúcsán" ő is boldogan emelte magasba a csillogó kupát.


A Davis-kupa eddigi győztesei és győzelmeik száma 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!