Kereső toggle

Sándor Csikar, a Hetek szakkommentátora szerint

Nincs szebb dolog a labdarúgásnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Nincs mese: nincs szebb dolog a labdarúgásnál és a sportnál, ez most újból bebizonyosodott. Én mindig európai csapatnak szurkolok, így most is a németekért szorítottam, de be kell ismernem, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. Ronaldo nagyszer? volt, de hozzá kell tenni, régi formájának még mindig csak a harminc százalékát nyújtotta. Ezt nagyon sajnálom. A döntő legnagyobb vesztese szerintem Kahn kapus volt. Én rengeteg Bundesliga-mérkőzésen láttam már őt védeni, de ilyen gólt még nemigen kapott, mint az első brazil találat. Róla egy ilyen labda soha nem pattant ki, most pedig… Ugyanakkor szerintem a világbajnokság legjobb kapusteljesítményét nyújtotta. Hát ilyen a sport: csak az nem hibázik, aki nem játszik.

A bronzmérkőzés nekem óriási élmény volt. Ahogy a történelmük legjobb teljesítményét nyújtó törökök és dél-koreaiak a meccs végén egymásba karolva ünnepeltek, hát megmondom őszintén, nagyon elérzékenyültem. Erről szól a futball. Nagy meglepetés volt, hogy ez a két csapat bejutott a legjobb négy közé, de úgy gondolom, ezt megérdemelték. A kieső sztárcsapatok többsége szerintem hiába okolja a bírókat a kiesésükért: inkább a maguk háza táján kellene söprögetni. A franciák, olaszok, portugálok jóllakott csapatok benyomását keltették, elképzelhető, hogy nem volt túl erős a motiváció bennük, esetleg fáradtak is voltak, leginkább fejben. Egyedül a spanyolok okolhatják a bírót, ők valóban nem a rossz teljesítményük miatt távoztak idő előtt.

Ha már a bíróknál tartunk: örültem, hogy a döntőben már jó volt a játékvezetés. Bár ez a Collina nagyon dörzsölt: minden beívelésénél, ha a védők kivágták a labdát, szabadrúgást ítélt kifelé, pedig a legtöbbször nem történt szabálytalanság. Ezért egyik fél sem reklamálhatott: a támadó csapatnak ez azért volt jó, mert nem tudták őket lekontrázni, a védők pedig biztosan megszerezhették a labdát.

Mindent összevetve, nagyon élveztem ezt a vb-t, sajnos lehet, hogy nekem ez már az utolsó volt. De azért hívjál 2006-ban is, próbáld meg…"

Olvasson tovább: