Kereső toggle

Interjú a kétszeres Európa-bajnok kajakossal

Bóta Kinga már Athénra gondol

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A múlt heti, Szegeden megrendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon Magyarország tíz aranyérmével minden idők legjobb eredményét érte el, és az éremtáblázat élén végzett. Bóta Kinga két arany és két ezüstérem birtokosaként ma már az újabb kihívásokra, a sevillai világbajnokságra készül. Egynapos pihenő után újra az edzőtábor lakójaként meri a Tisza vizét.Bóta Kinga (bal oldalon) és Szabó Szilvia a párosok befutója után Fotó: MTI

– Az edződ, Fábiánné Rozsnyói Katalin a verseny előtt magabiztosan nyilatkozott a női csapat felől, azt mondta, ő mindent megtett, a lányok felkészültek, most rajtuk a sor. Valóban felkészült voltál? Érezted magadban a győzelmet?

– Indulás előtt nem latolgattam az esélyeimet, egyszerűen nyerni akartam, és csak erre koncentráltam. Bíztam magamban és az egész éves munkámban. Márciustól szeptemberig ugyanis nagyon monoton, kemény edzéseink voltak, de az, amikor elsőként megy át az ember a célvonalon, az elfedteti a telet. A győzelem annyira nagy öröm, igazán felemelő érzés volt. Nem tagadom, küszködtem a könynyeimmel a dobogón. Persze tudom, ez még nem a csúcs, vannak még hibáim, de ha ezeket ismerem, az már félmegoldás a jövőre nézve. 

– Kati néni köztudottan nagyon szigorú edző, azért meg volt elégedve veled?

– Igen, persze, megdicsért. Azt mondta: szépen csináltátok. De azért ez nem az ezüstérmesnek, hanem elsősorban az Európa-bajnoknak szólt. 

– A versenynek nagyon jó hangulatot adott a lelkes közönség. Mennyire tudtál a rajongókra figyelni?

– Tényleg fantasztikusan lelkes volt a közönség, olyan hangzavar volt a pályán, mint egy diszkóban. 

– A hajrában elér hozzád buzdításuk, vagy ilyenkor csak a célra koncentrálsz?

– A célra koncentrálok, de azért lehet erre is figyelni. Tényleg erőt sugároz a kiabálásuk és a buzdításuk, és ez erőt is ad a versenyzőknek.

– Említetted, hogy ez még nem a csúcs. Hogyan tovább?

– Augusztusban Sevillában lesz a világbajnokság, úgyhogy az Európa-bajnokság utáni másnap már újra elkezdődnek a feszített edzések. Szeptemberben pedig végre pihenek, vitorlázás, nyaralás, talán még búvárkodás is belefér. Aztán kezdődik elölről a munka. Az edzések mellett a Testnevelési Főiskolán kezdek tanulni edzői szakon. 

– Ezek szerint edző szeretnél lenni?

– Nem biztos, még nem tudom. Mindenesetre kihívásnak tartom kisgyerekeket megtanítani magas fokon kajakozni, de versenyzőként is biztosan tanulhatok a főiskolán. Majd meglátjuk, hogy alakul. 

– Két és fél év múlva Olimpia. Gondolsz már Athénra?

– Hogyne, szinte mindennap gondolok erre. Nagyon szeretnék jól szerepelni. 

– A mostani szereplésed alapján milyen eséllyel indulsz 2004-ben? 

– A kajak igazi európai sport, a mostani mezőny csak a kanadaiakkal és az ausztrálokkal bővülhet ki. Tehát jók az esélyeim.

Olvasson tovább: