Kereső toggle

Vieri: Le kellene lőni azt a partjelzőt

Vitatható ítéletek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az első számú világbajnok- aspiránsok idő előtti távozása mellett a legnagyobb meglepetést talán a játékvezetés gyenge színvonala jelenti a japán–dél–koreai labdarúgó-világbajnokságon. Szinte nincs olyan mérkőzés, ahol nem lehetne panasz a bírókra, sőt néhány mérkőzésbe "huszonharmadik játékosként" maguk is beszállnak, és eldöntik a végeredményt… A japán–orosz mérkőzés után Moszkvában elszabadult a pokol. A vereségért a bírót is okolták (tudósításunk a 2. oldalon) Fotó: Reuters

"Le kellene lőni azt a partjelzőt. A világbajnokságon vagyunk, és ilyen méret? hibákra egyszerűen nem lehet magyarázat" – így fakadt ki Christian Vieri, miután Poll bíró és Larsen partjelző hathatós segítségével az olasz válogatott 2–1-re kikapott a horvátoktól. A csatár boszszúsága érthető, hiszen ezzel a vereséggel az itáliaiak gyakorlatilag a kiesés szélére kerültek. Ráadásul a bírói tévedés egyértelm? volt. Az első olasz gólnál ugyanis Totti – akit múlt heti számunkban a lapzárta hevében sajnos Toldóval kevertünk össze, és kapust csináltunk belőle, ezért elnézést kérünk –, szóval Totti ívelt be balról Zambrotta felé, aki a védő mögül érkezett és Pletikosa kapus elől okosan továbbemelte a labdát a méterekkel hátrébbról érkező Vie-rihez. A csatár viszont hiába értékesítette a helyzetet, mert Larsen partjelző beintette a nem létező lest. Később a dán asszisztens is elismerte, hogy hibázott, elnézést is kért az olasz válogatottól. Legalábbis ezért a tévedéséért. 1–2-es állásnál ugyanis még egy olasz gól született: itt Larsen Inzaghit látta lesen, az olaszok szerint azonban ez a találat is szabályos volt.

A taljánok fontolgatták, hogy panaszt tesznek a FIFA-nál, de később erről lemondtak. Ugyanakkor az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Franco Carraro megdöbbentő kijelentést tett egy gyermekjogi kiállítás megnyitóján. Mint mondta: "A hibák nyilvánvalóak, de biztos vagyok benne, hogy ezeket később kompenzálni fogják." Hogy ez alatt mit ért, azt nem magyarázta meg.

A brazilok ellen jogtalan büntetővel elvesztett mérkőzésük után a törökök – ha kompenzációt nem is – következő meccsükre tapasztaltabb bírót kértek a FIFA-tól. A szövetség ugyanis a benini illetőség? Coffi Codjia-t delegálta a Törökörszág-Costa Rica összecsapásra. Az előzmények után talán érthető a török labdarúgó-szövetség elnökének, Haluk Ulusoynak a megnyilatkozása: "Most meg egy beninit kapunk. Kíváncsi lennék, hogy van-e egyáltalán bajnokság abban az országban." A FIFA a felvetésre a következőképpen reagált: "Nem változtatunk a delegáláson, mert minden bírót alaposan kielemeztünk a vb előtt." (Codjia egyébként utoljára az Afrika-kupa Szenegál–Nigéria elődöntőjét vezette, melynek során három piros és négy sárga lapot osztott ki. Szerencsére az ismeretlen bíróval szemben végül is egyik csapatnak sem lehetett komoly kifogása.)

A Japán–Oroszország mecs-csen szintén nagyot hibázott a bíró. A negyvenedik percben Toda a tizenhatoson belül lerántotta Szemsovot, Markus Merk játékvezető azonban nem fújta be a büntetőt. A japánok végül 1–0-ra győztek, így az oroszoknak igencsak össze kell szedniük magukat, ha tovább akarnak jutni. Ennek a meccsnek – és közvetve a bírói tévedésnek – lettek egyébként a legmesszemenőbb következményei. A mérkőzést követően Moszkvában szinte hadiállapot alakult ki, a feldühödött – és igencsak illuminált állapotban lévő – szurkolók autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, még a Duma épületét sem kímélték; egy fiatalember pedig csalódottságában felvágta ereit. Őt sikerült megmenteni, egy másik férfi és egy rendőr azonban a zavargások során életét vesztette.

Érdekes a FIFA hozzáállása a kérdéshez. Mint a török kérelemre érkezett válaszból is kiderül, a szövetség még akkor is ragaszkodik az Európán kívüli – ebből következően, még ha nem is roszszabb, de mindenképpen rutintalanabb – játékvezetőkhöz, ha ez veszélyezteti a bíráskodás színvonalát. Ennek nyilvánvalóan sportdiplomáciai okai vannak, persze ez a sértett felet, a szurkolókat és nézőket egyáltalán nem vigasztalja. 


Puhl: a bíró is ember 

"Sajnálom, hogy mindenkinek meg van a joga a tévedéshez: a játékosoknak, a kommentátoroknak, csak a játékvezetőnek nincs" – mondta lapunknak Puhl Sándor, egykori kiváló játékvezető, aki a 1994-es világbajnoki döntőt is vezette. Puhl szerint a technikai fejlődés, a kamerák, a visszajátszások által a nézők előnyösebb helyzetben vannak egy helyzet megítélését illetően, mint a játékvezetők, és ezt figyelembe kell venni. Az egykori bíró azt is kiemelte, hogy futballszabálykönyvben több helyen is olvasható: "ha a játékvezető véleménye szerint…", vagyis a játékvezetés bizonyos mértékben szubjektív szakma, ezért egy hasonló esetet másképpen ítélnek meg. Arra a felvetésünkre, hogy a nagyobb tévedések egy része mégis elkerülhető lett volna, ha a FIFA gyakorlottabb bírókat küld a meccsekre, Puhl elmondta: "erről a FIFA-t kellene megkérdezni". Szerinte javítana a helyzeten, ha a játékosokhoz hasonlóan a bírók is profik lennének, vagyis a játékvezetésből tudnának megélni, ez lenne a fő szakmájuk. "Van azonban egy rossz hírem: akármi lesz a jövőben, bírói tévedések mindig lesznek" – fogalmazott végül Puhl Sándor.

Olvasson tovább: