Kereső toggle

57. Jégkorong-világbajnokság

A szlovákok igazán nagyok lettek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Göteborgban nem egészen erre a végeredményre számítottak. Svédország mint házigazda magától értetődően szerette volna a zsebében tudni az aranyat. Ezzel szemben a szépen csillogó medalionokat egy igazán esélyesnek sem tartott csapat vihette haza. A szlovák válogatott megmutatta, nemcsak a hat nagy nyerhet vb-t.Mertek nagyok lenni, valóra váltották álmaikat... Fotó: Reuters

Sokak számára már a játékok kezdetén feltűnhetett volna, hogy Szlovákia csapata kicsit jobban játszik, mint szokott. Az első napoktól kezdve jó teljesítményt mutattak, ennek ellenére mégsem vették komolyan őket. Néhány éves tapasztalat alapján meg is volt rá az esély, hogy az igen jó kezdés után, komoly visszaesésen menjen keresztül a szlovák válogatott. Valószínűleg a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy nem estek vissza, sőt még javultak is. Különösen azért dicséretre méltó mindez, mert Csehszlovákia szétválása óta a sportágon belül jóval mostohábban kezelt szlovákoknak legalulról, magyarul a D csoportból kellett fel- vagy inkább visszaküzdeniük magukat a legjobbak közé. Ezen idő alatt mindössze egyszer – két évvel ezelőtt a szentpétervári vb-n – kerültek az arany közelébe, ahol éppen a fináléban maradtak alul a csehekkel szemben. Érmet azóta sem nyertek világversenyen. A mostani recept a következő volt: a csoportküzdelmek alatt ugyan többször is kikaptak, a negyeddöntőben azonban 0–2-ről fordítva nyertek Kanada, majd az elődöntőben, hoszszabbítás után büntetőkkel a házigazdák ellen is. Ezek után érthető, hogy a döntőben az orosz válogatottal szembekerülő csapatra még az államfő is kíváncsi volt. Rudolf Schuster – izgalmát csökkentendő – némi italt is magával vitt a nézőtérre. A néhány üvegnyi sompálinkát a győzelem után a játékosokkal együtt ellenőrizték le – a módszer jóllehet még egy kicsit kelet-európai, de később talán futja majd jó pezsgőre is. 

A döntőre még pár ezer szlovák szurkolót is sikerült Svédországba juttatni, akikkel a helyi jegyüzérek is jó üzletet kötöttek. A hazai siker reményében ugyanis előre felvásárolt jegyeiket meglepően nagy haszonnal tudták értékesíteni a szegény keletieknek, s így azért mégsem volt minden svéd szomorú. A házigazdák egyébként a bronzérmet szerezték meg, amit a szomszédos finnek elől sikerült megkaparintani, s legalább azzal vigasztalódhattak, hogy a nagy rivális mögöttük végzett. A szlovákok teljesítményében az igazán kiemelkedő persze az, hogy a nagy hatoson – Kanada, Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország és Oroszország – kívül hatvanhat éve senki más nem tudott világbajnokságot nyerni. Egészen mostanáig nem is gondolt arra senki, hogy az 1936-os brit arany óta tartó sorozatot éppen most, 2002-ben Göteborgban szakítják majd meg. Szlovákiának sikerült.

Olvasson tovább: