Kereső toggle

Az olimpia vége

Botrányok és kérdések

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem lesz sikertörténet a most befejeződött téli olimpia. Közel két hét után nem maradt más, csak egy csomó botrány. Nemigazán sikerült jól a "tiszta olimpia mozgalomért" síkra szálló Jacques Rogge bemutatkozása. Dopping és igen könnyen megkérdőjelezhető bírói ítéletek.Kanada helyreállította győzelmével a hokis őshaza hírnevét. Örül az egész északi kontinens Fotó: DPPI

Szóval Rogge teljesen tiszta játékokat szeretett volna. Kivételesen nem csak a volt szovjet területről érkezők hoztak doppingszereket magukkal, a valaha német, most spanyol színekben induló Johann Mühlegg sífutó is fennakadt a szűréseken – igaz, nem számított az ellenőrzésre, mert azt nem jelentették be előre. Az 50 km-es versenyt így az orosz Ivanov nyerte. Kissé furcsára sikeredett az a döntés is, melynek értelmében Mühlegg másik két aranyát nem semmisítették meg, mondván: azok igazi sportteljesítmények voltak. Megsemmisítették két orosz versenyzőnő, Olga Danyilova és Larissza Lazutyina eredményeit is. Mindhármuk szervezetében darbopentin nev? szerre találtak – a védekező sportolók szerint az említett anyag nem volt rajta a tiltott szerek listáján. Rogge-nak más kérdéseket is feltettek. Főleg az orosz küldöttség érezte magát sértve – az orosz politikai életben a Salt Lake City-beli furcsaságok körül kialakult vita végére Putyin elnöknek kellett pontot tennie. Az orosz elnök döntése nyomán végül a téli válogatott nem utazott jóval előbb haza – az oroszokat nem a doppinglebukások zavarták. Sok más sportoló sem volt teljesen leny?gözve a szervezéstől – igaz, ez nem az új elnök hibája, de mégis rajta csattantak a panaszok. A tisztaság hiányát először a jégpálya körül lehetett észrevenni – egy holtverseny lett a kompromisszumos döntés eredménye.

A záróünnepségen a rendezők átadták a stafétát a 2006-os versenynek helyt adó város, Torino képviselőinek. Rogge-nak és csapatának addig egy nyári olimpián is lesz esélyük bemutatni, hogy valóban elkezdődött egy új folyamat a kissé besározódott játékok hírnevének a helyreállításában.

Azért az utolsó napra jutott egy igazi sportcsemege is. Ekkor játszották a férfi jégkorongdöntőt. Nem akármilyen találkozó volt. A végeredmény egy hosszú folyamatot tört meg – Kanada ugyanis 1952 óta nem tudta megszerezni az aranyat. A két észak-amerikai csapat találkozója után sokan a hoki őshazájának tartott Kanada tekintélyének a helyreállásáról beszélnek. Igaz, ilyen erős csapatokkal és komoly tréninggel még soha nem készültek az olimpiára. Gretzkyék elégtételt vettek – az elődöntőkben Oroszország és Fehéroroszország volt az ellenfél. Az ünneplő játékosokat, szakvezetőket és nézőket figyelve az embernek az a benyomása, Észak-Amerika válogatottja volt az igazi győztes, és az elődöntők voltak a valódi döntés helyszínei.

Olvasson tovább: