Kereső toggle

Rogge jégre vitte a tagokat

Minden készen áll, kezdődhet a játék

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Salt Lake Cityben minden készen van. A versenyzők is folyamatosan érkeznek a helyszínre. Az időjárás is jobbra fordult, már nincsenek mínusz huszonöt fokos éjszakák, és nappal is normális téli idő van, mintha a szervezők ezt is így tervezték volna. Magyarul, minden készen áll a pénteki megnyitóra, amit a helyiek nem a véletlenre bíznak, szinte mindennap főpróba van.Evan Grant indiántáncos az amerikai olimpiai csapat tiszteletére rendezett nyitó bulin. Az olimpiai megnyitó február 8-án lesz Fotó: Reuters

Ahogy ez már szokásos, a versenyt általában megelőzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes ülése. Ilyenkor szoktak kitüntetéseket és egyéb díjakat is átadni, természetesen ezzel is az esemény fényét szeretnék emelni. Természetesen most sem maradt meglepetés nélkül a tisztelt tagság. Jacques Rogge, a NOB elnöke újra kijelentette, hogy elnökségének a legfontosabb célja az olimpiai mozgalom megújítása és megtisztítása. Azért, hogy ennek némi nyomatékot is adjon, rögtön a napirenden is változtatva, egy új témát javasolt felvételre. A NOB végrehajtó bizottsága elfogadta Rogge azon felvetését, hogy a NOB-tagoknak egyfajta összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell tenniük. Ebben kötelesek feltüntetni a saját polgári foglalkozásukat és az összes üzleti érdekeltségüket. Ezzel kívánják csökkenteni a korrupció lehetőségét – az elnök célja már megválasztása után ez volt, most a még meglévő kétségeket is szerette volna eloszlatni. Az indok: a tagoknak kizárólag a NOB, az olimpiai mozgalom érdekeit kell szem előtt tartaniuk; az egyes döntéseknél nem befolyásolhatják őket személyes érdekeltségeik sem. Mindezzel, ha a rendelkezést komolyan is veszik – Rogge hozzáállása és következetessége alapján erre biztosan lehet számítani –, a NOB több prominens tagjának nehézségei lehetnek. Főhet a feje, hogy mit tegyen Tomas Bach olimpiai bajnok tőrvívó, aki a Mercedes felügyelő bizottságának tagja, de nincs könnyebb helyzetben Jean Claude Killy háromszoros olimpiai bajnok francia síző sem, aki a Coca-Cola francia vezérigazgatója. Vannak még egy páran, akik nem lelkesedtek az új javaslatért.

A sportpolitikai viharok mellett egyébként béke van. Új színfolt, hogy soha ennyi sportolónő nem nevezett a versenyekre. Az előző olimpiához képest most kicsit több is a hó, mint kéne – négy évvel ezelőtt inkább lehetett tavaszi olimpiáról beszélni, ez most nem fenyeget. A versenyzők egyébként sem panaszkodhatnak: minden új, csillogó és hipermodern. A megnyitót is ennek megfelelően emlékezetesnek szánják. Minden adott, hogy a tizenöt sportágban elinduló olimpikonok emlékezetes versenyen vegyenek részt a február 24-ig tartó sorozaton.

Olvasson tovább: