Kereső toggle

Arras Dakar-rali

Őrült száguldás a sivatagban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elindult a huszonnegyedik Dakar-rali. A talán legnehezebb autós verseny évről évre a figyelem középpontjába kerül. Néha a verseny sorsa is kétséges – eddig nem egyszer reppent fel a hír, vége a sorozatnak, mert nincs elegendő támogató. A hagyomány szerint az év végén induló őrült futam ettől függetlenül egyre népszerűbb.Egy spanyol a kocsiját ugratja Dakar felé. Tízezer kilométer buktatókkal Fotó: Reuters

A történet 1977-ben kezdődött. Az igazi kaland egy véletlennek köszönheti a megszületését, a verseny kitalálója, mint a mesében, elveszett a sivatagban. Thierry Sabine egy autóverseny során kissé eltévedt a líbiai sivatagban, és innen – az életbe és Franciaországba – visszatérve döntötte el, ezt másnak is látni kell. Az ötletgazda meg szerette volna osztani a sivatagi élményt másokkal is. Egy olyan versenyt álmodott meg, mely Európából indul és Dakarban végződik, keresztülvezet a fantasztikus és rejtélyes sivatagon is.

Az álmot gyors megvalósulás követte. 1978-ban elindult a Párizs–Dakar-rali. Rengeteg kaland és kihívás várt a részvevőkre. A verseny szépségei mellett sajnos néha tragédiák is történtek. A huszonhárom év alatt a kiindulási pont is áthelyeződött egy kicsit. Ma már nem a francia főváros az indulás helyszíne, hanem Arras. Igaz, az elmúlt két évtizedben a végállomás sem volt mindig Dakar. Afrika eme homokos része ugyanis nem csak természetes akadályokat tud létrehozni, néha a politika is beleszólt az útvonalba. Igaz a verseny jelmondata is: "Kihívás azoknak, akik elindulnak. Egy álom a háttérben maradóknak." 

A magyar sivatagi autózás nem éppen világhíres, ettől függetlenül van, akit beszippantott ez az élmény. Pár éve egy magyar versenyző is próbálkozik a távval, Szalay Balázs egy amerikai terepjáróval szeretne célba jutni, igaz, ehhez most egy ismert autósport-kedvelőt választott segédnek maga mellé – Palik Lászlót. A mezőnyben nem éppen rájuk vetül a legnagyobb figyelem – ez talán még innen is érthető –, a híradások nem velük vannak tele.

A mostani nagy hír az, hogy a korábbi kétszeres győztes francia Jean-Louis Schlesser feladni kényszerült a 24. Dakar-ralit, miután saját tervezés? autója kigyulladt. Lehet, hogy ezt ő már hamarabb sejtette, hiszen az európai szakaszon is füstölgött némileg a járműve, de akkor még remélte, hogy a fekete kontinensen rendbe jön, a melegtől várta a javulást. Ez most nem jött be. Talán legközelebb. A rali kedvelői addig sem maradnak élmény nélkül, hiszen a versenynek közel sincs vége, és lehet, újra jön a meglepetés, másodszor is női pilóta végez az élen. De ki tudja.

Olvasson tovább: