hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vészhelyzet az ETO-nál

2001. 10. 07.
A labdarúgást szerető győriek bajban vannak, csapatuk az utolsó előtti helyen áll az NB I-ben és az elmúlt hetekben jó eredmények helyett viharos történésektől volt hangos az ETO. Miért jutott ide a csapat? Az okok sokrétűek, egy részük nem mai keletű. 



A Győri ETO vezetői Tamási Zsoltot, az eddigi pályaedzőt bízták meg a vezetőedzői teendők ellátásával Fotó: MTI

A gazdaság átalakulásával a magyar labdarúgásból eltűntek a hagyományos, régi szponzorok, újak nem, illetve csak kisebb számban léptek a helyükre. A mostani helyzethez természetesen hozzájárultak a honi futballban régóta uralkodó viszonyok: a nemzetközi eredménytelenség, a gyenge színvonalú bajnokság, az ál-profizmus a vezetésben és a játéktéren egyaránt. Tegyük hozzá gyorsan: még így, ebben az állapotában is a magyar futball a hazai szórakoztatóipar egyik legolcsóbb és rendszeresen legnagyobb tömegeket vonzó ága. 

Győrött a Rába Rt. tavaly döntött úgy, miszerint az 1904-es alapítás után kivonul a labdarúgásból, eladja az 1977-ben épített stadiont és a profi csapatot működtető kft.-ben lévő tulajdonrészét is. Júniusban a Quaestor Rt. vásárolta meg a létesítményt, valamint az üzletrész többségét. 

– Rábával van egy titoktartási nyilatkozatunk, amelyet én sem akarok megszegni – mondta Tarsoly Csaba, a többségi tulajdonos. – Annyit azért szeretnék leszögezni, hogy készpénzért és reklámlehetőségért vásároltuk meg a stadiont. Az összeget négy részletben három év alatt kell kifizetni. Ha ingatlan-spekulációról lenne szó – amit szintén gyakran rebesgetnek –, akkor nem szálltunk volna harcba a csapatért. Az ingatlan egyébként is sportlétesítményként van besorolva és a győri önkormányzat engedélye kellene az átminősítéshez. Győrött ezt senki nem fogja megkapni, így nem kell aggódni, hogy toronyház vagy lakópark épül a futballpályák helyén.

Varga Zoltán szerződtetését eleve vegyes érzésekkel fogadták az ETO hívei, hiszen eddigi edzői pályafutásának eredményei, ügyei nem indokolták, hogy az edző Győrött bizalmat kapjon. Tarsoly Csaba ennek ellenére három évre szerződtette a szakembert és a későbbi rossz szereplés ellenére is sokáig kitartott mellette. Győrött is gyorsan kiderült, Varga közel sem olyan jó edző. És az eredménytelenség okait nem lehet csak az általa, előszeretettel emlegetett külső körülményekben keresni. 

Előbb a szurkolók, majd a tulajdonosok türelme is elfogyott az edzővel szemben. Korábban az egyik edzésen Varga és a szurkolók között heves szóváltásra került sor. Az eset után megerősítették a stadionban a biztonsági szolgálatot. 

A Vasas elleni vereség hatására majdnem elszabadult a pokol. Két nappal később Vargát felmentették tisztségéből, Tamási Zsoltot – eddigi pályaedzőt – nevezték ki a helyére. A játékosok és a szurkolók nagy része abban reménykedik, ez jótékony hatással lesz a romokban heverő csapatra. A Győri ETO a magyar labdarúgás egyik értéke, 1960 óta megszakítás nélkül szerepel az élvonalban, miközben háromszor megnyerte a bajnoki aranyérmet és négyszer a magyar kupát, hajdanán játszott a BEK elődöntőjében. Most az élvonalbeli tagság a tét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!