hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sampras ismét a régi
Flushing Meadows

2001. 09. 10.
A héten célegyenesbe érkezett a második hete New Yorkban, Flushing Meadowsban zajló US Open. A végeredményt még nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy a férfiaknál és a hölgyeknél is egyaránt izgalmas befejezésre számíthatunk, ahogy azt a folyamatosan csordultig telt centerpálya, az Arthur Ashe Stadion hangulata is jelzi. A tavalyi címvédők, férfiaknál Marat Safin, hölgyeknél Venus Wiliams egyaránt versenyben vannak. Amíg a Williams lány jó szereplése várható volt, addig az orosz fiú ez évi gyengébb, tornagyőzelem nélküli teljesítményéhez képest meglepetést okozott a mostani győzelemsorozattal. 



Pete Sampras és André Agassi. A legjobbak Fotó: Reuters

A legnagyobb érdeklődés azonban minden kétséget kizáróan a három amerikai, a tizenháromszoros Grand Slam-, négyszeres US Open-bajnok Pete Sampras; a hétszeres Grand Slam-, kétszeres US Open-győztes André Agassi; és a még "fekete lóként" számon tartott tinédzser Andy Roddik szereplését követi. Sampras az első három fordulóban egyetlen szettet sem vesztett. A negyedik fordulóban a kétszeres US Open-győztes ausztrál Patrik Rafterrel mérkőzött. Pistol Pete csaknem tökéletes szervaröpte játékot mutatva négy játszmában 6:3, 6:2, 6:7, 6:4-re verte a csak harmadik játszmában magához térő ausztrált. Rafter után a negyeddöntőben következett az "ősi" rivális, Agassi, ahol a közönség az előző mérkőzéshez hasonlóan nem Samprast tartotta az esélyesebbnek. A két sztár csúcsformában játszott, szinte hibátlanul, és a négy szettben a végeredményt mindannyiszor csak a "tizenegyesek", tiebreakek döntötték el, végül Sampras javára. Kettőjüknek ez volt a harminckettedik találkozása, ennek állása 18:14 Sampras javára, a korábbi három mérkőzésüket Agassi nyerte zsinórban. Az elődöntőben várhatóan tovább fokozódnak az izgalmak, hiszen Sampras a címvédő Safinnal játszik, aki a negyeddöntőben az utolsó még versenyben maradt, nem kiemelt játékost, az argentin Zabaletát verte három sima szettben. A felső ágon ugyancsak meglepetés készül, a nagy érdeklődéssel követett, a tizennyolcadik helyen kiemelt Andy Roddik (ez még csupán a második US Open-szereplése) immár a negyeddöntőben van, ahol ellenfele a nála egy évvel idősebb, negyedik helyen kiemelt, ausztrál Hewitt. A meccs győztese a világelső Kuerten és a hetedik helyen kiemelt Kafelnyikov mérkőzése győztesével játszik az elődöntőben. Goran Ivanisevics, Wimbledon győztese a harmadik fordulóban vérzett el, a nem kiemelt spanyol Albert Costával szemben, három szettben.

Az elmúlt héten nagy port kavart az ausztrál Hewitt heves, rasszista elemeket hordozó kirohanása. A második fordulóban, miközben a fekete James Blake-kel (USA) nagyon szoros mérkőzést játszottak, az ugyancsak fekete vonalbíró a második lábhibáját jelezte be az ausztrálnak, amivel az nem értett egyet, és indulatosan követelte a vezetőbírónál a vonalbíró lecserélését: "Cserélje le! Kétszer jelzett be lábhibát. Lehetetlen. Nézzen rájuk, és mondja meg lát-e valami hasonlóságot köztük!?" Az esetet a mérkőzés után azonnal kivizsgálta a US Open vizsgálóbizottsága, miközben Hewitt nyilvánosan bocsánatot kért az érintettektől. Blake nem neheztelt az ausztrálra, kijelentette, ő alapvetően pozitív beállítottságú, és nem gondolja, hogy Hewitt a kemény csata közepette rasszista megkülönböztetésre gondolt volna a kijelentésben. A US Open igazgatója végül nem szabott ki büntetést az ausztrálra. 

A hölgyeknél meglepetést egyedül Szeles Mónika "idő előtti" távozása okozott, akit a nem kiemelt cseh Bedanova búcsúztatott a negyedik fordulóban. Az elődöntőre már csak a négy top teniszezőnő maradt versenyben. Felső ágon a 99-es bajnok Serena Williams, a világelső Martina Hingis-szel, míg alsó ágon a címvédő Venus Williams mérkőzik az idei kétszeres Grand Slam-győztes Jennifer Capriatival. A hölgyeknél a nagy kérdés, hogy Hingis kétévi szünet után tud-e ismét Grand Slamet nyerni, vagy a Williams testvérek révén "testvérharcba" torkollik a döntő. (K. T.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!