Kereső toggle

Négyen a TOP 100-ban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A női tenisz jelenlegi klasszifikációs szisztémája a WTA hetvenhat nemzet több mint ezer profi játékosát rangsorolja az évente megrendezésre kerülő 64 tenisztornája alapján. Számunkra történelmi esemény, hogy a hölgyeknél, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó elmúlt heti nagyszer? casablancai WTA torna szereplésével először immár négy magyar szerepel a világranglista száz legjobbja között. A 20 éves Gubacsi Zsófia hétvégi casablancai győzelmével élete első WTA torna győzelmét aratta, ezzel egy csapásra huszonnyolc helyet ugorva immár a 81. A siker értékét jelzi, hogy eddig összesen háromszor nyertek WTA tornát magyar női teniszezők. Kapros Anikó, akit a casablancai elődöntőben éppen honfitársa múlt felül, 19 helyet előrelépve 99. a ranglistán. Kapros Anikó szereplését tovább szépíti, hogy ő csupán idén igazolt át a junior korosztályból.

A másik két magyar teniszezőnő (Kuti Kis Rita és Mandula Petra) már huzamosabb ideje tartózkodnak a legjobb százban. Kuti Kis, aki már tavaly óta szerepel a Top 100-ban, jelenleg a 66. helyen áll. Tavasszal a római mestertornán sikerült megvernie Iva Majolit, a 97-es Roland Garros bajnokát, majd a világranglista jelenlegi második helyén álló, idei kétszeres Grand Slam bajnok Jennifer Capriatit is. Temesvári Andrea óta ő a második magyar versenyző, aki WTA tornát tudott nyerni. A legjobb helyezéssel, a 64. hellyel Mandula Petra büszkélkedhet, neki idei legjobb eredménye a Roland Garroson zsinórban nyert hét mérkőzéssel az elődöntőbe jutás volt. Amennyiben lányaink tartani vagy javítani tudják pozíciójukat, előfordulhat, hogy kivételesen négy magyar hölgy fog szerepelni az augusztus végén induló US Open (Flushing Meadows) főtábláján. 

Az egyéni sikerek mellett női válogatottunk is kitűnően szerepel a Fed kupában, annak is a legfelsőbb osztályában, a Világcsoportban, ahol legutóbb Izrael csapatát verték idehaza. A hölgyeknél a sort továbbra is a svájci Martina Hingis vezeti 5577 ponttal, őt követi a második helyre feljött Jennifer Capriatti 4439 ponttal, majd Venus Williams 4326 ponttal. A férfiaknál a hagyományos világranglistát továbbra is a brazil Gustavo Kuerten vezeti, megelőzve André Aggasit és Marat Saffint, míg az ez évre érvényes sorrendben az első Agassi, őt követi Kuerten és a spanyol Ferrero. A legjobb magyar férfi teniszezőnek számító Sávolt Attila csupán 134. a világranglistán. A férfiaknál az elmúlt hét teniszcsemegére adott lehetőséget, ugyanis a 400 ezer dollár összdíjazású Los Angeles-i Mercedes-Benz kupán, miután Agassi az elődöntőben "kiütötte" Kuertent, a régi nagy riválissal Pistol Petével került össze a döntőben. Agassi a várakozásokat felülmúlva könnyedén intézte el Samprast két játszmában 6:4; 6:2 arányban, és ezzel 17:14-re módosította a kettőjük között folyó verseny pillanatnyi állását.

Olvasson tovább: