Kereső toggle

Armstrong triplázott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vasárnap zárult a világ legrangosabb, háromhetes kerékpáros körversenye, a sorban 88. Tour de France, melyet ismét, már zsinórban harmadszor az amerikai Lance Armstrong nyert. Az első három helyezett megegyezik az elmúlt évivel. Armstrongot követte több mint hat perccel lemaradva az "örökös" rivális, a német Telekom csapat kapitánya, Jan Ulrich 97-es győztes, utána pedig Beloki, a Spanyol ONCE csapatából. Armstrong a "tourminátor" Fotó: Reuters

Amíg az első három hely, valamint legjobb hegyimenő személye a második hét végén záruló hegyi szakaszokkal lényegileg eldőlt, addig a legjobb sprinternek jutó zöld trikó sorsa egészen az utolsó szakaszig kétséges volt. Igaz, találgatni csak kettő, a zöld trikót 11 szakaszon keresztül birtokló ausztrál O\' Grady és a touron már ötször zöldtrikót nyert német sprinter Erik Zabel között lehetett. Miután Zabel az utolsó előtti szakaszt megnyerte, már csak két pont volt a különbség az ausztrál javára. Így a főszereplők számára többnyire érdektelen utolsó futam, melynek végállomása a párizsi Champs-Élysées, ez évben kifejezetten izgalmasra sikerült, ahol Zabel lehajrázva az ausztrált, a végszónál ismét, egyedülálló módon, immár hatodszor magára ölthette a legjobb sprinternek járó zöld trikót. A csapatverseny győztese ismételten a spanyol Kelme csapata lett, annak ellenére, hogy több kiváló versenyzőjüktől, köztük Roberto Herastól a tavalyi Vuelta győztesétől és tour 4. helyezettjétől is meg kellett válniuk. 

A legnagyobb dicsőség azonban mindenképpen Armstrongot illeti, aki a sárga trikó elnyerése mellett a legtöbb, öszszesen négy szakaszgyőzelmet is magáénak tudhat. Méghozzá kétségtelenül a legnehezebbeket, a két Alpok-szakaszt, köztük a König etapnak számító Alpe d\'Huezt, a Pireneusok legkeményebb hegyiszakaszát, ahol egykori csapattársa, Fabio Casartelli vesztette életét 95-ben egy szerencsétlen bukás következtében, valamint az utolsó egyenkénti időfutamot. Eddy Merckx a "kannibál", aki hajdanán Indurainhoz, Anquetil és Hinaulthoz hasonlóan ötször nyerte a Tour de France-ot, a versenyt követően a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy szerinte Armstrong olyan formában és fizikumban van, hogyha továbbra is megmarad a motivációja, akár hat vagy hét alkalommal is képes lehet megnyerni a versenyt. A texasi a tournak azonban nemcsak a legerősebb, hanem legsportszer?bb versenyzője is volt. Bizonyította ezt akkor is, amikor Ulrichot a Pireneusokban, a hegyi lejtős száguldást követő, szerencsés kimenetel? bukása után meglepően bevárta. Lance Armstrong tehát harmadik tour- győzelmével egyértelműen beírta magát a Tour de France legjobbjai közé, és Greg Lemond után a második amerikai, aki háromszor diadalmaskodott a touron. Az amerikai, miután a 3 százalékos túlélési esélyre prognosztizált hererákjából a csodával határos módon felépült, nemcsak a sportélet csúcsára kapaszkodott vissza, hanem családot alapított, és alig egyéves fia után felesége lány kettős ikreket vár. Armstrong jelenleg minden idők legjobban fizetett biciklistája is, csapatával a US Postallal nemrégiben hosszabbította meg újabb három évre szerződését, mely idő alatt összesen 25 milló dollárt (közel 7,5 milliárd forint) fizetnek ki számára. Emellett szinte eltörpül a Tour de France sárga trikójáért kapott 80 millió forint érték? díj. A kerékpársport hazai vonatkozású szenzációja, hogy a Tour de France befejeztével a Nem-zetközi Kerékpáros–szövetség (UCI) közzétette legfrissebb világranglistáját, melyen a MAPEI színeiben versenyző Bodrogi László az 59. helyre került előre. Magyar profi kerékpáros eddig hasonló eredményt nem ért el.

Olvasson tovább: