Kereső toggle

Bajnokok Ligája

Nem lesz spanyol házidöntő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem akármilyen mérkőzéseket láthattak azok, akik megnézték a BL elődöntőit. Most igazán nem panaszkodhatott senki, hogy nem esett elég gól. A csapatok mindent megtettek, hogy senki ne unatkozhasson. A jövő hét szerdáján fog eldőlni, ki is a bajnokok bajnoka ebben az évben. A döntőben a Valencia a Bayern Münchennel fogja összemérni az erejét.Figo sem bírt a Bayern védelmével Fotó: Reuters

David O\'Leary, a Leeds United vezetőedzője igen sportszerűen elismerte: a Valencia megérdemelten jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe. Az ok szerinte igen egyszer?: "a spanyolok sokkal jobban játszottak, főleg a második félidőben múltak felül bennünket". Mindezek mellé pont a meccs előtti napon tiltották el Lee Bowyert, és ezek miatt az utolsó utáni pillanatban kellett megváltoztatni a taktikájukat is. O\'Leary ezektől függetlenül büszke csapatára, három és fél év kellett ehhez a sikerhez. "A legtöbbet sikerült kihozni az együttesből, sőt a fiúk felül is múlták az előzetes várakozásaimat. Amikor elkezdődtek a BL küzdelmei, kevesen hitték volna, hogy ilyen messzire jutunk. A Valencia két egymást követő évben szerepelhet a döntőben, kívánom, hogy idén nyerje meg a Bajnokok Ligáját"- mondta. Egyetlen dologgal nem volt elégedett, a spanyolok első góljával. Az angol szakvezető sajnálta, hogy a játékvezető nem vette észre: Sanchez nem éppen szabályosan juttatta a labdát a hálóba.

Ebben az ünneplő spanyolok is egyetértettek, az első spanyol gól nem volt szabályos, csak egy dolgot nem tudnak eldönteni, hogy Sanchez vállal, kézzel, karral vagy alkarral juttatta-e a kapuba a labdát. Persze ez az örömöt semmiben sem csökkentette, és mivel a másik elődöntőt egy nappal később játszották, mindenki a spanyol csapatnak szurkolt. Nem lett volna rossz egy spanyol döntő, de ezt a németek nem így gondolták. Hector Cuper, a Valencia szakvezetője szerint csapata elsősorban fegyelmezett játékának köszönhette a sikerét. "Megvártuk, míg az ellenfél hibázik, ezzel nyertünk. Az idény előtt is bíztam benne, hogy sikerül ismét eljutni a fináléig. Ezzel együtt nehezen lendültünk bele, de ahogy az ellenfelek egyre erősebbek lettek, úgy javult a mi teljesítményünk is. A döntőben biztos nem követünk el olyan gyermeteg hibákat, mint a tavalyi fináléban"- ígérte meg a szurkolóknak. "Azt hiszem, csak tőlünk függ majd, hogy nyerünk-e. Erősek vagyunk. Ha mindenki százszázalékos teljesítményt nyújt, bárkit le tudunk győzni"– mondta magabiztosan az argentin edző, aki eddig kétszer jutott el csapatával valamelyik európai kupa fináléjába, de egyszer sem nyert. 1999-ben a Mallorca a KEK-döntőben a Laziótól 2–1-re, tavaly a Bajnokok Ligája fináléjában a Valencia a Real Madridtól 3–0-ra kapott ki.

A Bayern München viszont már hetedszer jutott be a legrangosabb európai labdarúgókupa döntőjébe, miután – a spanyolok minden reménye ellenére - az elődöntő visszavágóján 2-1-re legyőzte a Real Madridot. A hetvenes években a jelenlegi elnök Franz Beckenbauer és a menedzser Uli Hoeness nevével fémjelzett csapat mesterhármasa után a Bayern 1982 óta három alkalommal is alulmaradt a fináléban. Így Münchenben 26 éve várnak az újabb nagy diadalra. Talán most.

A spanyolok nem könnyen emésztették meg, hogy a visszavágón is alulmaradtak. "A játékvezető már az első félidőben megölte a Madridot" - hirdette címlapján az egyik spanyol napilap. Az AS szerint a bíró az első félidőben szégyenletes módon kedvezett a német csapatnak. Bizonyítékul még egy fotót is közöltek arról, hogy az első gólnál Jeremies hátralöki és lefogja Casillast. Egy másik lap ezek ellenére azt írta: "a Bayern megérdemelten jutott a döntőbe". A Marca szerint is tévedett a mérkőzésvezető, méghozzá kétszer is. Ennek ellenére a németek megérdemelten győztek, mert a Real az idény legrosszabb formáját nyújtotta, játékosai szellemileg és fizikailag is kimerültek. A Marca idézte az edzőt is, Vicente del Bosque véleménye az újságéval egyezik – a Bayern megérdemelten nyert.

A németek, érthetően, nem a hibákat keresték. Inkább az a tény köti le a figyelmüket, hogy a bajor csapat két év után újra egy karnyújtásnyira van a győzelemtől. A csapat máris élvezi a hasznát az eddig elért sikereknek, ugyanis a Bayern München labdarúgóklub részvénytársasággá szeretne alakulni, és minden bizonnyal bekerül a tőzsdére. Az első nagy befektető állítólag már meg is van, a német–amerikai Adidas–Salomon, amely harmincöt éve látja el felszereléssel a klubot. A világhír? sportszergyártó cég tíz százalékban vállalna tulajdont az FC Bayernben. A Bayern idei bevétele várhatóan meghaladja majd a háromszáz millió márkát, így érthető a befektetői kedv; ami valószínűleg egy döntőbeli sikerrel csak fokozódna. Az anyagi erősödést jelzi, a németek ezen a nyáron akár 100 millió márkát (13 milliárd forint) is hajlandó labdarúgók vásárlására fordítani. A németek sikerében van még egy érdekes dolog, melyre egy szigetországbeli lap hívta fel a figyelmet. A Daily Expres szerint elgondolkodtató, mennyire zavaros a mai nemzetközi futball helyzete: a britek egyetlen képviselője a Bajnokok Ligája döntőjében egy Kanadában született, Németországban profiskodó játékos lesz, aki a walesi válogatottban szerepel. A fiatal Hargreavesről van szó, aki az eltiltás miatt hiányzó Effenberget helyettesítette. Mindenesetre ebben a zavaros időben is biztos a remek döntő, amire már nem kell sokat várni.

Olvasson tovább: