Kereső toggle

Privatizálják a Ferencvárost

Szép remények

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A privatizációs hírre, rossz magyar szokás szerint, azonnal a szkeptikusok és kételkedők kara kerekedett felül. Sokuk számára hihetetlennek tűnt, van olyan befektetői csoport, mely milliárdokat hajlandó áldozni egy csapat megvásárlására – és nem politikai tőkét szeretne kovácsolni, csak hagyományos profitot lát az egész mögött. Talán még hihetetlenebb volt egyesek számára, hogy pont a fekete báránnyá lett Fradi lett a választott. Talán most történik valami, ami egy kicsit kimozdítja a helyükről a régi beidegződéseket, melyek szerint a nagy nyugati pénzek mögött valami rossz rejtőzik. Miért ne lehetne létrehozni egy-két valódi profi csapatot Magyarországon is?Figó sikeresen vette az akadályt. És a Fradi? Fotó: Reuters

Néhányan igen keményen támadták meg Furulyás Jánost, az FTC elnökét. Az a vád érte, hogy a patinás múltú klub érdekében nem tett semmit és csak álhírek terjednek bizonyos tárgyalásokról. A kisebb kampányhoz néhány újság is csatlakozott. Szerencsére nem csak pletyka volt, amit az elnök állított. A ferencvárosiak küldöttgyűlése a múlt héten tudta meg, hogy van remény a klub felvirágoztatására, a World Sports Solutions (WSS) nev? angol cég több mint két és fél milliárd forintot fektetne a Fradiba, ez a hír indította el a kételkedést. A WSS franciaországi sajtótájékoztatója tisztázta az elnököt és egyben egy igen remek lehetőség reményét is felcsillantotta, a jelenleg igen nehéz helyzetben lévő klub előtt. Torgyán József lemondása után Furulyás János megbízott elnökként egyértelműen azt a feladatot is megkapta, hogy készítse elő a klub privatizációját. Ezt, az igen jó hírek szerint, meg is tette, az eredmény, az angol cég nyolcvan százalékos tulajdonrészért cserébe két és fél milliárdot vagy többet hajlandó áldozni a bajnokságot vezető zöld-fehérekre.

Egy ilyen üzletnek azért vannak bizonyos előfeltételei. Az angolok határozottan kijelentették, hogy kizárólag egy alapos átvilágítás után fogják megkötni az üzletet. Az átvilágítás nem a klub adósságait fogja kutatni – legalábbis nemcsak azt –, igazából az angol cég megbíz egy auditor irodát, amely átvilágítja az FTC-t – sport, gazdasági és pénzügyi szempontból. Több évre visszamenőleg fogják vizsgálat alá venni a financiális mérleget. Ezek során feltárt súlyos hibák okozhatják csak a szerződés meghiúsulását. Szeiler József, ügyvezető elnök nem fél egy ilyen vizsgálattól, és megemlítette, hogy nem csak az angolok látnak üzleti fantáziát klubjában, szintén potenciális érdeklődő az Electricite et Eaux de Madagascar is – jelenleg e francia cég lenne az angolok befektetői társa. Ugyan Furulyásék több cégnek is postázták ajánlatukat, ezek közül lett a manchesteri vállalat valódi érdeklődővé. A WSS nem habozott sokat, hamar megtette ajánlatát, ebből derült ki, az angolok a hárommilliárd forintra taksált FTC Labdarúgó és Sport Kft. nyolcvan százalékos tulajdonrészéért két és fél milliárdot hajlandók fizetni, és e mellett felvállalják a felnőtt csapat és a teljes utánpótlás finanszírozását. 

A tavaly májusban alapított WSS-ről érdemes tudni, hogy egyrészt igen neves európai labdacsapatokkal van szoros kapcsolata – ilyen a francia Paris Saint-Germain, az olasz Parma, a spanyol Atletico Madrid -, híres játékosokkal van szerződése – ajánlólevélnek sem rossz a következő két név, a jelenleg a Real Madridot erősítő Luis Figó, illetve az Arsenal középpályása, Patrick Vieira. Még egy érv lehet a cég mellett, a Formula–1-ben is érdekelt, a Williams-istálló mellett Ralf Schumacher is velük szerződött le.

Mit láthat egy ilyen cég a Fradiban? Egyértelm? a válasz, üzletet, nem is akármilyet. Marc Roger a WSS "piackutatója" talált a magyar csapatra. Kiaknázatlan területek után kutatva jutott el a IX. kerületig, természetesen nem magától, egy barátja vezette. A közvetítésből lett az érdeklődés, majd az ajánlat. Fantázia van a labdarúgásban, főleg a még nem EU- tagok között lehet komoly sikerre szert tenni – a WSS reményei szerint Magyarország hamarosan tag lesz és az egész akkor fog érdekessé válni. Roger szerint nem tudna más csapatot jelenleg magyarhonban, mellyel érdemes lenne szerződni. Hagyomány és hírnév, ami újra csilloghat a jó menedzselés alatt. A szakember szeretne azért mindenkit kijózanítani, a beruházás nem világhír? focisták szerződtetésével indul és nem ilyen módon szárnyalhatnak újra a zöld sasok. Erre a következő a WSS receptje, az angolok jó kapcsolatrendszerének segítségével megoldható, hogy elsősorban olyan játékosok igazoljanak az FTC-hez, akik előtt fényes jövő áll, rájuk kell építeni, magyarul, a Fradinak kell "kitermelnie" saját, későbbi csillagait. A Bajnokok Ligájába kijutott magyar klubból ekkor sokan válhatnak valódi sztárokká, akiket az egész kontinens ismerni fog majd. Reméljük a szerződés létrejön és a recept beválik.

Olvasson tovább: