Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Parancsmegtagadó hs
Amerika legmagasabb kitüntetését kapta

Afganisztáni vagy iraki bevetésben részt vev tengerészgyalogos élve még nem kapott olyan magas kitüntetést, mint amilyet Dakota Meyer. A 23 éves háborús hs a Medal of Honort (Becsület Érdemérem) kapta meg, mivel figyelmen kívül hagyta a parancsot, és öt alkalommal is átküzdötte magát az ellenséges vonalakon, amikor egy afganisztáni rajtaütésnél csapdába esett bajtársait mentette. A most 23 éves rmester akkor még tizedesi rangban szolgált a tengerészgyalogosoknál. Azóta elléptették ugyan, de idközben már hazatért a tartalékos állományba helyezett katona, aki a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést vehette át most a Fehér Házban.

Többtonnás mŐhold
Pénteken zuhan a Földre

A NASA szakemberei szerint szeptember 23-án éri el a légkört az Őrszemétté vált klímakutató szonda. Az UARS szatellitet még 1991-ben indították el a légkörben zajló fotokémiai folyamatok jobb megértésének céljából, és 2005-ben fejezte be végleg mŐködését. Napjainkra irányíthatatlanná vált. A NASA mindössze csak követni tudja útját. A számítások alapján legalább 26 nagyobb darab érkezik vissza a Földre, és éri el a felszínt várhatóan Kanada északi és Dél-Amerika déli részei között (az északi szélesség 57., illetve a déli szélesség 57. foka közötti sávban, melybe hazánk is beleesik). A várakozások szerint az UARS törmeléke 804 km hosszú területen szóródhat szét. A NASA és a Vandenberg Légier Bázis a darabok földet érésének helyszínét a légkörbe lépés eltt csak két órával tudja majd megjósolni, akkor is csak 10 ezer km sugarú körben.

Új alkalmazási terület
Lézer leplezi le az útmenti pokolgépeket

Egy olyan lézert fejlesztettek ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, mely megbízhatóan leplezi le az útmenti robbanószerkezeteket, amelyek például Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki – közölte a Science Daily címŐ tudományos ismeretterjeszt portál. Az alkalmazott lézer energialeadása alig tér el az egyszerŐ kézi mutatófénytl, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának közel 60 százalékáért felelsek.