Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Anya csak egy van
És ez kevés is
Minden negyedik nő egyedülálló szülőnek érzi magát, jóllehet házasságban él – áll egy friss amerikai felmérésben. A nők kétharmada számolt be arról, hogy neheztelnek is párjukra az otthoni feladatok egyenlőtlensége miatt. A beszámolók szerint a nők mintegy harmada teljesen egyedül viseli a háztartás terheit és a gyereknevelés nagyobb részét. A munka, a gyerekek és a háztartás mellett alig van szabad-idejük, a dolgozó nők zöme túlterheltnek érzi magát. Érdekesség, hogy a munkavállaló, illetve háztartásbeli anyák között nincs nagy különbség a szülők közötti munkamegosztás, a gyermeknevelés felelőssége, valamint a kikapcsolódás iránti igények tekintetében.

Páratlan japánok
Öregedő Távol-Kelet
Az elmúlt évszázadban többszörösére nőtt az egyedülálló fiatal felnőttek aránya japán statisztikai adatok szerint: a 30–34 év közötti férfiak közel fele egyedülálló, a nők harmada hajadon Japánban. Ez jórészt az elöregedő társadalom és a krónikusan alacsony születésszámok ijesztő következménye – állítják a szakértők. Egy korábbi kutatás szerint a még nőtlen, illetve férjezetlen felnőttek 90 százalékának szándékában áll megházasodni, ám a társadalom demográfiai viszonyai nehezítik pártalálási esélyeiket. Magányosságukban még több faktor is közrejátszik, a sorban a gazdasági bizonytalanság következik.

Vízilabda
Jól kezdtek
Az egyik legerősebb csapat ellen kezdett magyar idő szerint hétfőn hajnalban Kemény Dénes csapata a sanghaji vizes világbajnokságon. Az utolsó negyed előtt 9:7-re Montenegró vezetett, ám Biros Péterék nagyszerű védekezéssel, egymás után négy gólt szerezve fordítottak, és rendkívül izgalmas hajrával 11:10-re megnyerték a nyitómérkőzést. Ezzel a győzelemmel nagy lépést tettek a későbbi sorsolás szempontjából fontos csoportgyőzelem felé. A csapat a második mérkőzését Kazahsztán ellen könnyed játékkal 16:5-re nyerte meg. A csoportgyőzelem az utolsó, spanyolok elleni találkozón dől el. (P. I.)