Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az OPEC-et nem zavarja
Csillagászati olajár

Mohamed Ali-Khatibi, az Iránt képviselő OPEC-kormányzó az AP-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az árfolyam-emelkedés a közel-keleti forrongásnak tudható be, és a harcokkal kapcsolatos aggodalmak nyomják fel az olaj árát. A Brentért 121 dollárt is elkérnek, míg a WTI nyersolaj hordójáért 108 dollárt fizetnek a kereskedők. Khatibi szerint természetes, hogy az olajexportáló országokban zajló felkelések felemelik az olajárat, de mivel az OPEC nem képes befolyásolni a politikai helyzetet, nincs értelme rendkívüli ülést tartani. Az iráni vezető így kizárta, hogy a kitermelő államok a közeljövőben emeljék a termelést, ezzel enyhítve az árnyomást.

Első alkalommal
VersZene Fesztivál

A Költészet Napjához kapcsolódva első alkalommal szerveznek Budapesten olyan fesztivált, amely a kortárs magyar versek megzenésített darabjait mutatja be az irodalmi életre és a zenére is nyitott közönség számára. Az április 10-ei fesztiválon többek között Varró Dániel, Lackfi János, Juhász Magda megzenésített verse hangzik majd el, és lesz ősbemutató is. A fesztivál eredetileg tervezett helyszíne a Tűzraktér, bezárása esetén pedig a Fogasház. A belépés ingyenes.

Buszozik a királyi család
Védelmi intézkedések

Bérelt minibuszokkal érkezik Vilmos herceg és Kate Middleton április 29-ei esküvőjére a királyi család nagy része – írta a Daily Mail. A brit lap szerint II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget, valamint Vilmos apját, Károly herceget és feleségét, Kamillát leszámítva a család valamennyi tagja busszal megy a Westminster apátságban tartandó szertartásra. A lap információi szerint a buszozás elsődleges oka, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a védelemmel kapcsolatos intézkedéseket, és ezáltal a biztonságra fordított kiadásokat. Az eredeti tervek szerint Károly herceg és felesége is az egyik minibusszal utazott volna, ám Vilmos apja végül úgy döntött, hogy inkább a saját Rolls-Royce-ukat veszik igénybe.