Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagy fény, kevesebb áram
Itt a legújabb zöld villanykörte

Alig kezdtek ismerőssé válni a CFL és LED rövidítések, megérkezett a világítótest-piacra a legújabb hárombetűs: az ESL. Az új világítótest energiatakarékos, mérgező anyagoktól mentes, és legalább akkora fényt ad, mint a száz éve megszokott izzószálas égők. Az energiatakarékos égőkkel szembeni leggyakoribb kritika, hogy nem produkálják ugyanazt a fényerőt és fényminőséget, mint amit az izzószálas körtéknél megszokhattunk. Az ESL fejlesztői azt állítják, ezeket a problémákat megoldották. Ugyanolyan fényt ígér az új fejlesztés, 70 százalékkal kevesebb áram felhasználásával.

Holland óriás rab
Nem fér el a cellájában

Házi őrizetbe szeretné helyeztetni az ügyvédje azt a holland óriás rabot, aki 207 centis magassága és 230 kilója miatt nem fér el a cellájában. A börtönhivatalnokok már megnagyobbították az ügyvédje által csak Angelo MacD-nek nevezett elítélt celláját, új matracot is kapott, de még így sem fér el kényelmesen. Angelo ügyvédje szerint a kényelmetlen fogvatartási körülmények sértik az Európai Emberi Jogi Egyezményt, így a nem megfelelő börtönkörülmények miatt a hágai bírósághoz fordult. A jogász a BBC-nek elmondta, hogy Angelo nem túlsúlyos, egyszerűen csak ilyen nagy. Angelo szeptemberben kezdte meg börtönbüntetésének letöltését, és az ítélet szerint csak 2012 áprilisában szabadulhatna.

Vasárnaptól tilos
50 ezerbe kerülhet egy cigaretta

Tilos lesz dohányozni február 6-tól a BKV megállóiban; korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a „füstölgést”. A Fővárosi Közgyűlés december 15-ei ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát; a vonatkozó köztisztasági rendelet a kihirdetést követő 45. napon lép hatályba – emlékeztet az MTI. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.