Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

51 utassal többet szállít
Bemutatták a legnagyobb Boeinget

A négy évtizede gyártott 747-es – ami sokáig volt a világ legnagyobb utasszállítója – egy újabb altípusát leplezte le a hétvégén a Boeing. A 8I, ami 467 utast képes szállítani, 30 százalékkal kevesebb alkatrészbôl áll elôdjénél, és 14 százalékkal csöndesebb, már idén megkezdi a szolgálatot, de kérdéses, hogy le tudja-e körözni a nagyobb, hatékonyabb és már több mint 3 éve közlekedô Airbus A380-at. Megrendelésbôl egyelôre nem sok érkezett. A menetrend szerinti közlekedést az új Boeing a Lufthansa flottájában fogja megkezdeni.

Veszélyes szakma
42 újságírót öltek meg 2010-ben
Legalább 42 újságírót öltek meg munkavégzés közben az egész világon 2010-ben – közölte kedden a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű sajtóvédô szervezet. A legveszélyesebb országnak Pakisztán számít a sajtó munkatársai számára. Az áldozatok kilencven százaléka helyi újságíró volt. A CPJ adatai szerint az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok kilencven százaléka felderítetlen marad. A New York-i központú szervezet Hondurast emelte ki ezzel kapcsolatban, ahol 8 újságíró-gyilkosságot nem sikerült kinyomozni, amelyek közül legalább 3 munkához köthetô.

Geotermikus fűtés Jonzacban
Évszázadokra megoldották a kérdést

Egy nyugat-franciaországi kisváros, Jonzac igazi kincsre bukkant, ami – mondhatni – szinte örökre megoldja a település energia-problémáit. A város teljes energiavertikumát két geotermikus forrásra építi. Jelentôs részét fürdôk létrehozására használták, ami szinte mágnesként vonzza a belföldi turistákat, így a városka jelentôs idegenforgalmi bevétellel számolhat évrôl évre. Ezenkívül a teljes fűtésrendszere is a geotermikus forrásokra épül. Ez persze azt is jelenti, hogy Jonzacra nem jellemzô a világon most már mindenhol kritikussá váló szénhidrogén-függôség.
Magyarország geotermikus forrásainak mindössze 0,3 százalékát használja fel, pedig az USA és Kína mellett igazi geotermikus világhatalomnak számít az ország viszonylag könnyen elérhetô hévizei miatt.