Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

10 év után is adakoztak
Reklámmentes marad a Wikipédia

A honlap decemberi kampánya sikerrel zárult. A 10. évfordulóját ünneplô Wikipédia – amelynek a szócikkeinek írását, értékelését, illetve fejlesztését neves amerikai egyetemeken a közpolitikai kurzusok részévé tették – az egyetlen a leglátogatottabb 10 honlap között, amely nem tartalmaz reklámot, mivel az alkotók szerint az keretek közé szoríthatná a tudást; és ha a szabad, független tudásbázisra nem képes a közösség összeadni a pénzt, a lap meg is érdemli, hogy megszűnjön. A Wikipédia azonban marad független, mivel  több mint félmillióan adakoztak a jó cél érdekében. Rekordidô alatt összeszedték a fenntartásához szükséges 16 millió dollárt. Így a maradék körülbelül 400 millió felhasználó is újabb egy évig használhatja a különféle Wiki oldalakat.

Mindenben megegyeztek
Kedvezmények a katolikus egyháznak

Megállapodást kötött az Orbán-kormány a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával, amelynek szövegét a két ünnep között ki-adott Hivatalos Értesítôben tették közzé. Erdô Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „mint akaratukkal mindenben megegyezôt” írták alá a szerzôdést, amelynek nyomán számos kedvezményhez jut a katolikus egyház, köztük egy több, mint ötmilliárd forint összegű járadékkiegészítéshez.

Gyorsabban forog a föld
Nincs rá magyarázat

A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál. Bár, mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az elôzô évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években. A hosszú távú trend egyértelmű: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodpercet veszít forgási sebességébôl. Ezt atomórákkal pontosan meg lehet mérni. Azért, hogy a csillagászati nap és az órák által mért nap ne térjen el egyre inkább egymástól, minden második vagy harmadik évben beiktatnak újévre virradóan egy úgynevezett szökômásodpercet. 2010 utolsó perce azonban mégis 60, és nem 61 másodpercbôl fog állni – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.