Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Üde színfolt a symában
Matisyahu Budapesten
A XIII. Zsidó Nyári Fesztivál keretein belül a múlt vasárnap Budapesten, a Syma Csarnokban adott koncertet a világhírű ortodox rapper, Matthew Paul Miller, héber és egyben művésznevén Matisyahu. A zsidó folklór, reggae, beatbox, rock és hip-hop elemeket zenéjében kifinomult érzékkel keverő, szövegeiben biblikus témákat felelevenítő előadót 2006-ban a Billboard „a legjobb reggae zenész”-nek nevezte, az USA-ban pedig ma is komoly rajongótábora van. Matisyahu Pennsylvaniából származik, fiatalkorában hippiként élt, míg Brooklynban csatlakozott egy lubavicsi közösséghez. Ezt követően szigorú vallási törvények szerint élt, megnősült, és a haszid zenét ötvözve a reggae stílussal megalapította Roots Tonic nevű zenekarát.

Vallás és vidámpark
Disneyland Mallorcán

Keresztény „Disneyland” kialakítását tervezik Mallorcán – adta hírül az El Mundo című spanyol lap. Capdepera község a kivitelezéshez már kiválasztott egy héthektárnyi területet, amely egykor szemétlerakó hely volt, ahol felépítik többek között Jeruzsálem városának és a Siratófalnak a mását is. A tervek szerint előadás keretében egyaránt bemutatják a keresztre feszítést és az utolsó vacsorát. A várhatóan 10 millió euróba kerülő projekt példaképe a Buenos Aires-i Tierra Santa (Szent Föld) nevű park. Josep Gallego, Capdepera polgármestere támogatja az ötletet, de közlése szerint erről még a városi tanácsnak is szavaznia kell, illetve a környék hoteltulajdonosait és kereskedőit is meg kell nyerni az ügynek.

Veszélyes zónák
Átszelték a hurrikánt
Az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén északi irányban haladó Earl nevű hurrikánt egy, a legveszélyesebb és legszelesebb zónákba is berepülő robotrepülőgéppel közvetlen közelről is megvizsgálták.
A NASA a Global Hawk nevű távirányítású berendezéssel a szélvihar olyan veszélyes zónáiba is bejutott, ahova ember vezette géppel sosem repülnének. Egy videofelvétel segít majd a hurrikánban jellemző áramlatok viselkedésének, a felhők képződésének és eltűnésének elemzésében. Az így nyert, elemzés alatt álló adatok segítségével a korábbiaknál sokkal pontosabban sikerül a trópusi ciklonok viselkedését felderíteni.