Ez történt

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Machu Picchu
Betiltják a helikoptereket

Az állat- és növényvilág védelmének érdekében a perui hatóságok megtiltják a helikopterek használatát az ősi inka romváros, Ma­chu Picchu és a környező területek felett. A Machu Picchu archeológiai park igazgatója, Fernando Astete szerint a helikopterek által keltett zaj a hegyekben zavarja a medvéket és egyéb állatokat, mint például a guanakókat és a vikunyákat (mindkettő dél-amerikai teveféle). Egyelőre nem tisztázott, hogy a kor­látozás sürgősségi esetekben is érvényben lesz-e. Januárban helikopterekkel több ezer turistát menekítettek ki, akik földcsuszamlások és árvizek miatt jutottak bajba a térségben.

Nagy-Britannia
Új drogoktól óvnak

A fesztiválszezon beköszöntével a briteknél egyre több új, még legálisnak minősülű tudatmódosító tűnik fel a piacon, amelyet a zenei rendezvényekre látogató fiataloknak árusítanak, lévén nem tiltott szerek, de a kívánt hatást így is elérik. Ilyen többek között a mephedrone vagy a naphyrone. A kormány figyelmeztető közleményt küldött ki a fesztiváloknak, hogy kiemelten figyeljék az újonnan felbukkanó kábítószereket, és akadályozzák meg, hogy eljuthassanak a fiatalokhoz. A fesztiválokat tömörítő szervezet elnöke üdvözölte a kérést, és kijelen­tette: mindent elkövetnek, hogy a rendezvényeken ne árulhassák a „legal high”-címkével ellátott portékájukat az árusok.

Köztéri zongorák
Az utcákon zenélnek

Elkezdődött a köztéri zongorák világra szóló művészeti bemutatója. Az elképzelés szerint Londontól Sydneyig mintegy százharminc zongora kerül majd parkokba, buszmegállókba. A New York-i muzsikusok hatvan köztéri zongorán gyakorolhatnak, miután a város nevezetességeinél és közparkjaiban összesen hatvan zongorát állítottak fel. Bachtól Scott Joplinig több szerző művei csendülhetnek fel olyan helyszíneken, mint a Lincoln Center, a Times Square vagy a Coney Island sétánya. A köztéri zongorák világra szóló művészeti bemutatójának New York az első állomása.

Olvasson tovább:

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit