Ez történt

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Machu Picchu
Betiltják a helikoptereket

Az állat- és növényvilág védelmének érdekében a perui hatóságok megtiltják a helikopterek használatát az ősi inka romváros, Ma­chu Picchu és a környező területek felett. A Machu Picchu archeológiai park igazgatója, Fernando Astete szerint a helikopterek által keltett zaj a hegyekben zavarja a medvéket és egyéb állatokat, mint például a guanakókat és a vikunyákat (mindkettő dél-amerikai teveféle). Egyelőre nem tisztázott, hogy a kor­látozás sürgősségi esetekben is érvényben lesz-e. Januárban helikopterekkel több ezer turistát menekítettek ki, akik földcsuszamlások és árvizek miatt jutottak bajba a térségben.

Nagy-Britannia
Új drogoktól óvnak

A fesztiválszezon beköszöntével a briteknél egyre több új, még legálisnak minősülű tudatmódosító tűnik fel a piacon, amelyet a zenei rendezvényekre látogató fiataloknak árusítanak, lévén nem tiltott szerek, de a kívánt hatást így is elérik. Ilyen többek között a mephedrone vagy a naphyrone. A kormány figyelmeztető közleményt küldött ki a fesztiváloknak, hogy kiemelten figyeljék az újonnan felbukkanó kábítószereket, és akadályozzák meg, hogy eljuthassanak a fiatalokhoz. A fesztiválokat tömörítő szervezet elnöke üdvözölte a kérést, és kijelen­tette: mindent elkövetnek, hogy a rendezvényeken ne árulhassák a „legal high”-címkével ellátott portékájukat az árusok.

Köztéri zongorák
Az utcákon zenélnek

Elkezdődött a köztéri zongorák világra szóló művészeti bemutatója. Az elképzelés szerint Londontól Sydneyig mintegy százharminc zongora kerül majd parkokba, buszmegállókba. A New York-i muzsikusok hatvan köztéri zongorán gyakorolhatnak, miután a város nevezetességeinél és közparkjaiban összesen hatvan zongorát állítottak fel. Bachtól Scott Joplinig több szerző művei csendülhetnek fel olyan helyszíneken, mint a Lincoln Center, a Times Square vagy a Coney Island sétánya. A köztéri zongorák világra szóló művészeti bemutatójának New York az első állomása.

Olvasson tovább:

Ez történt

Az interneten terjedő erőszak komolyan veszélyezteti a gyermekek és a fiatalok személyiségfejlődését, a szakemberek világszerte ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek – derült ki a UNICEF-nek a témában tartott budapesti rendezvényén. A szervezet az idén mintegy 140 országban végzett átfogó...

Terror a karácsonyi vásáron

Négy embert megölt, és több mint hatvanat megsebesített kedden a belgiumi Liège-ben egy férfi, aki maga is életét vesztette egy buszmegállóban. A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani (kis kép) volt, aki kézigránátokat dobott, és géppisztolyból lövöldözött Liège egyik központi terén...

Gingrich magasan vezet

Newt Gingrich, az amerikai képviselőház volt elnöke fölényesen vezet a republikánus párt támogatói között, a választásokat eldöntő független és ingadozó szavazók viszont idegenkednek tőle – derült ki a The Wall Street Journal és az NBC News tévécsatorna szerdán közzétett közvélemény-kutatásából.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit