hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó házasságból születik a jó bor
Szüreti riport Balatonboglárról

2013. 10. 03.
Egy szép őszi nap kora reggelén felkerekedünk, hogy a Somogyi-dombság védett lankáin egy igazi boglári szüret kellős közepébe csöppenjünk. Még az időjárás is kegyes hozzánk: ahogy közeledünk, a kelő nap sugarai a kissé még ködfátyolba burkolódzó Balaton víztükrén játékosan meg-megcsillannak. Boglárra érkezve a kisvároshoz tartozó Szőlőskislak felé vesszük az irányt, ahol már vár bennünket Légli Géza szőlőtermelő.

„Szőlész-borász családból származom, mindig volt szőlőnk, és mindig volt az asztalunkon bor. Apám a BB-nél dolgozott, bátyám szintén ott kezdte, én viszont 18 évesen azt mondtam: engem ez nem érdekel, és otthagytam a családi szőlőtermesztést, majd kitanultam a fazekas szakmát. Közben volt időszak, amikor visszamentem a szőlő és a bor irányába, és olyan is, amikor mindkettő működött. Aztán valahogy 2005 környékén annyira elkezdett érdekelni a borászat, hogy a fazekasságot teljesen abbahagytam: földről földre váltottam. 2006 óta gazdálkodom a mostanra 18 hektáros szőlőbirtokon” – avat be a kezdetekbe a Kislaki Bormanufaktúra tulajdonosa.

Megtudjuk: noha a dél-balatoni régió nem szerepel kiemelkedő helyen a borvidékek listáján és nem is kimondottan történelmi borvidék, ám mindig is termeltek errefelé szőlőt, ami nem véletlen, hisz nagyon kiegyensúlyozott mikroklímájú terület ez. Itt, a Balatontól öt kilométerre még érezhető a tó áldásos hatása, a védett belső dombok ideális, egyedi mikroklímával rendelkeznek. Nem vulkanikus talajon dolgoznak, hanem löszösön vagy ennek nagyon gazdag ásványianyag-tartalmú változatán (jellemző talajok: er­dei talaj, vastartalmú agyag, magas mésztartalmú vályog, homokos lösz), aminek előnye, hogy a borok gyorsab­ban fejlődnek, harmonikusabbak, könnyedebbek, gyümölcsösebbek, vagy egyes fajtáik épp teltebbek.

Közben megérkezik egy traktor 15 má­zsa szőlővel. A traktorvezető, Apáti István kérdésünkre elmondja: „Minden szőlőfajtát máskor kell szüretelni, idén augusztus végétől egészen október közepéig tart a szüret. A szőlőnek van egy érési folyamata, és próbáljuk megfelelő érettségi fokon leszedni. Gyorsan kell dolgoznunk, mert ilyenkor sok a seregély, akik igencsak meg tudják dézsmálni a termést.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!