hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi bűnök mérgei
Ormos Mária történészprofesszor előadása arról, hogy mi a magyar

2012. 12. 06.
Magyar-e vagy? – ezzel a címmel szervezett előadást kedd este az ELTE BTK-n az Inspiráció Műhely és a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület. A téma ihletője a Műcsarnokban nemrégiben megrendezett Mi a magyar? kiállítás és az azonos című könyv, amit (az 1939-es Szekfű Gyula-féle után) 2005-ben Szegedy-Maszák Mihály és Romsics Ignác szerkesztett, neves írókat, költőket, történészeket megkérdezve, hogy számukra mi a magyar.

Az előadás célja az volt, hogy újradefiniálja a magyar identitást. Ennek teljesítésére Ormos Máriát, Széchenyi-díjas történészt, a 20. századi magyar történelem nemzetközileg is elismert kutatóját kérték fel, aki a Szegedy-Romsics-féle könyvben is kifejtette, hogy számára mi a magyar. Ormos, hivatásához hűen, történelmi kontextusban helyezte el a témát.

Eredetünk nyomai – mondta – valóban Ázsiáig vezethetőek vissza, ahol valamikor találkoztunk ugorokkal, bár erről csak nyelvi emlékeink vannak. Az első írásos emlékek a magyarokat a Kazár Birodalom részeként említik, ahonnan a 8. törzsként hozzánk csatlakozott kabarokkal a 9. század közepén sikerült „meglógni”. Ormos szerint őseink elegánsan foglalták el a Kárpát-medencét, mert az Avar Birodalom akkor már tönkrement. A magyarok nem mind jöttek el az őshazából, a vándorlás során is érintkeztek más népekkel, valamint a Kárpát-medencében lévő népeket sem irtották ki elődeink. Ebből arra lehet következtetni, hogy a magyarok már a honfoglaláskor kevertek voltak.

Az előadó külön kitért a zsidóság és cigányság bejövetelére is. A zsidóság egy része már a Vereckei-hágónál a magyarokkal tartott. A kazárok ugyanis politikai okokból felvették a zsidó vallást, és ennek következtében több zsidó is menekült a Kazár Birodalomba az üldözések elől. Miután a magyar törzsek kiváltak 850 körül, a kabarok is csatlakoztak hozzájuk 8. törzsként, és tárgyi emlékek is utalnak arra, hogy zsidók is vonultak őseinkkel együtt. Budán a török előtt is jelentős számú zsidó közösség élt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!