hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feketetó kincsei
Vásári riport a Sebes-Körös partjáról

2012. 11. 29.
Igazi turisztikai látványosság lett az elmúlt évtizedben a közel kétszáz éves feketetói vásár. Minden év októberében a Királyhágó tövébe gyűlnek sok tízezren, hogy kincset keressenek, vegyenek valami kuriózumnak számító régiséget, vagy csak elmerüljenek a színes vásári és etnikai egyvelegben. Ez az egyik legnagyobb kelet-európai bazár, ahol mára már szinte minden kapható a régiségtől a hangszerekig és high-tech árukig bezárólag. Itt nyoma sincs a román-magyar ellentétnek, nem gyűlöli senki a cigányt, a mócot vagy a magyart, csak az esetlen városi turistákon nevetnek az idejárók, akiket azonnal ki lehet szúrni, mert a táskájukat szorongatva toporognak a vásári kavalkádban.

Feketetó település 1815-ben kapta meg a hivatalos engedélyt a vásárszervezésre, de a településtörténet szerint évszázadok óta gyűlnek itt egybe a hegyekből az emberek kereskedni. A hagyomány szerint a háromnapos vásár a szombattal kezdődött, ekkor volt az állatvásár, ahová a környékről napokig hajtották az állatokat. Vasárnap volt a mesterségek vására, ahol a teknővájók, csizmadiák, szabók, szűcsök, fazekasok, faragók, szitások, kötélverők és egyéb kézművesek kínálták a paraszti háztartás kellékeit. A harmadik napon csak élelmiszert árultak.

A mócok, a hegyekben szétszórtan élő népesség ezen a vásáron nemcsak vett és adott, hanem a társadalmi ügyeit is itt szervezte. Hasonlóan a híres Bihar megyei gainai leányvásárhoz, itt mutatták be egymásnak az eladósorba lépő leányokat és a házasulandó legényeket, akiknek jövőjét a szülők alkudozása határozta meg.

A kommunista rezsim aztán a híres vásárnapokat a hétvége két napjára szűkítette, a „leánykereskedelmet” meg betiltotta. Mindezt Szabó Zoltántól tudom meg, aki a vásárt húsz éve látogatja, antikvitásokra, régiségekre vadászva. Az egykori állatvásárnak ma már nyoma sincs, helyette egy igazi multikulturális forgatag alakult ki, egybegyúrva a kínai piacot a móc hagyományokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!