Mokányok földjén

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Erdélyi-középhegységben található eldugott tájon jártunk, amelynek lakói szikár, hegyi emberek – a mokányok. Elszórtan fekvő, szalmazsúpfedeles házakban laknak, ahova soha nem kopogtat be a gázóra-leolvasó. Az áramot se kapcsolják ki soha az elmaradt számlák miatt – merthogy vil­lany­áram sincsen -, este pedig a Mindenható kapcsolja fel az égi lámpást. Olyan, magasan fekvő, zárt vidék ez, amely mellett a háborúk szinte észrevétlenül vonultak át, mint felette a felhők; a bujdosó számára pedig biztonságot nyújtó földi menedék. Nincs aranya, amiért feldúlni érdemes, csak szemkápráztató fennsíkok, bércek és hegyek. Nagyenyedtől mintegy 15 kilométerre fekszik, mégis ritkán jut el ide idegen. Románul Aiudnak hívják. Somorjai László képriportja.

Olvasson tovább:

Óránként három hektár

Romániában a Nemzeti Erdőleltár (Inventarul Forestier National – IFN) adatai szerint tavaly 26,9 millió köbméter fát vágtak ki, ebből közel 18 millió köbmétert hivatalosan. Hogy mi lett a többivel? A válasz kézenfekvő: ellopták.

Találj fel valamit, Zolikám!

Dr. Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Széchenyi-díjas Professor Emeritusa nyerte el a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület „Gran Prize 2015” díját „Solumium” fertőtlenítőszerével.

Liberland: igény, az volna rá

Egy felhőkarcolókkal benépesített miniállam adók és szegénység nélkül – ezzel kecsegteti követőit és nem utolsósorban a befektetőket Vít Jedlicka, cseh politi-kus, a Liberland néven kikiáltott új „állam” alapítója.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit