Kereső toggle

Mokányok földjén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Erdélyi-középhegységben található eldugott tájon jártunk, amelynek lakói szikár, hegyi emberek – a mokányok. Elszórtan fekvő, szalmazsúpfedeles házakban laknak, ahova soha nem kopogtat be a gázóra-leolvasó. Az áramot se kapcsolják ki soha az elmaradt számlák miatt – merthogy vil­lany­áram sincsen -, este pedig a Mindenható kapcsolja fel az égi lámpást. Olyan, magasan fekvő, zárt vidék ez, amely mellett a háborúk szinte észrevétlenül vonultak át, mint felette a felhők; a bujdosó számára pedig biztonságot nyújtó földi menedék. Nincs aranya, amiért feldúlni érdemes, csak szemkápráztató fennsíkok, bércek és hegyek. Nagyenyedtől mintegy 15 kilométerre fekszik, mégis ritkán jut el ide idegen. Románul Aiudnak hívják. Somorjai László képriportja.

Olvasson tovább:

 • Pásztorélet az esztenán

  Erdély egyik legelrejtettebb része a Csíki-medence délre eső sarka, a Kászon völgye. A Nyergestetőtől Kézdivásárhelyig tartó völgy maga a megtestesült nyugalom. A múlt egy még létező darabja, olyan archaikus zuga Erdélynek, amelyet így kellene megőrizni.
 • Fotók: Sarmasági Andrea

  Iborfia, a mi fiunk

  A Zala megyei Iborfia hazánk legkisebb települése. Amikor először beszéltem telefonon Lakatos József polgármesterrel, visszakérdezett, hogy mégis miért érdekes nekem Iborfia. Elmondtam, hogy a falvak elnéptelenedésének példáját statuálja a maga kilencfős lélekszámával.
 • A melósok 70 ezret kapnak havonta, de a gyerekeik is itt akarnak dolgozni.

  A cigánybrigád dolgozni megy

  „Ha valaki leül egy fa alá, és csak nézi egész nap, hogyan dolgoznak itt az emberek a 38 fokos melegben, utána meg fogja becsülni a mezőgazdasági munkát. Sok roma embert foglalkoztatok, és nagyon meg vagyok velük elégedve.