Kereső toggle

Mokányok földjén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Erdélyi-középhegységben található eldugott tájon jártunk, amelynek lakói szikár, hegyi emberek – a mokányok. Elszórtan fekvő, szalmazsúpfedeles házakban laknak, ahova soha nem kopogtat be a gázóra-leolvasó. Az áramot se kapcsolják ki soha az elmaradt számlák miatt – merthogy vil­lany­áram sincsen -, este pedig a Mindenható kapcsolja fel az égi lámpást. Olyan, magasan fekvő, zárt vidék ez, amely mellett a háborúk szinte észrevétlenül vonultak át, mint felette a felhők; a bujdosó számára pedig biztonságot nyújtó földi menedék. Nincs aranya, amiért feldúlni érdemes, csak szemkápráztató fennsíkok, bércek és hegyek. Nagyenyedtől mintegy 15 kilométerre fekszik, mégis ritkán jut el ide idegen. Románul Aiudnak hívják. Somorjai László képriportja.

Olvasson tovább:

  • Négygenerációs siker

    A vasműhely közepén áll egy 300 kilogrammos üllő, amelyet a család az egyik dédapától örökölt. Mindig található rajta egy kalapács. „Amikor megérkezem, a nyelét az ujjaimmal megpörgetem, és a smolját (a kalapácsfej hegyes részét) az üllőhöz pendítem.
  • Elindultam szép hazámból

    A férj 2013 januárjában utazott Cambridge-be, a feleség és öt gyermekük néhány hónap múlva. Minden szempontból beilleszkedtek, de nem vágtak el minden Magyarországhoz fűződő szálat.
  • Pásztorélet az esztenán

    Erdély egyik legelrejtettebb része a Csíki-medence délre eső sarka, a Kászon völgye. A Nyergestetőtől Kézdivásárhelyig tartó völgy maga a megtestesült nyugalom. A múlt egy még létező darabja, olyan archaikus zuga Erdélynek, amelyet így kellene megőrizni.