hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Három mezőőr kellett volna a fasiszták helyett
Gyöngyöspatán „szorul a hurok” a romák körül

2012. 03. 01.
Kimenekített cigányok, amerikai nagyköveti vizit, öngyilkos Véderő-parancsnok, iráni kulturális napok, merénylet a polgármester ellen. Gyöngyöspatán nyolc hónap leforgása alatt annyi izgalmas esemény történt, hogy az ember csak kapkodja a fejét, mint Juhász Oszkár a célzott lövések elől.

Egy falu hangulatának felmérése módszertani szempontból nem túlzottan bonyolult: meg kell szólítani a helybelieket. Az már más lapra tartozik, hogy kikkel akad össze az utcán kérdezősködő újságíró: szűkszavú, siető, félénk emberekkel vagy olyasvalakivel, mint a hetvenéves Galcsó Ferenc. Gyöngyöspatán ugyanis az a kérdés, hogyan változott a falu élete tavaly nyár óta, amikor a szélsőjobbos Juhász Oszkár ülhetett a polgármesteri székbe. Márpedig Galcsó Ferenc testközelből ismeri a Jobbik váratlan győzelmének előzményeit: a helyi romák egy csoportja többször is kirabolta. „Gyöngyösi vagyok, de öt évvel ezelőtt vettünk egy házat itt, Patán a Bem utcában. Másfél év alatt apránként rabolták ki, de én akármikor jeleztem a rendőröknek, mindig azt állapították meg, hogy az elkövető ismeretlen, és csak szabálysértés történt, mert a kárértéket mindig húszezer forint alatt hozták ki. Hiába vittek el harminc-, ötven- vagy százezer forintért különböző dolgokat. Az egyik rendőr egyszer azt mondta: »Én vigyázzak a házára? Vigyázzon maga!« Először fényszórót szereltem fel, aztán szirénát, de mindegyiket szétverték. És hiába mentem a rendőrhöz, azt mondta, védekezzek máshogy. Ezután történt, hogy beszéltem a jobbikosokkal, aztán vettem fegyvert: kilencmilliméteres riasztófegyvert, vaktölténnyel."

Galcsó Ferenc tudta, hogy az elkövetők helyi romák, egy gyöngyöspatai bűnbanda. A botrány akkor tört ki, amikor tavaly előtt októberben egy este arra ért haza, hogy hat cigány van a kertjében. Háromszor a levegőbe lőtt, mire a férfiak kiszaladtak az utcára. Az öregember pár pillanatig azt hitte, hogy eltűntek, de az egyik roma az utcasarokról obszcén gyalázkodásba kezdett. Galcsó bedühödött. Kitárazta a fegyvert, az üres pisztolyt a bal zsebébe, a tárat a másikba tette, és kiment. „Rákiabáltam, hogy mit kiabálsz? Azok rám ugrottak, és levertek." Hatan a hetvenéves, százhatvan centis öregembert. Hazament. Másfél óra múlva kopogtattak a házán. „- Ki az? - Rendőrség." De jó, hogy megjöttek, gondolta az öreg, és ajtót nyitott. „Kezeket föl" - kiáltott egy hang, és izmos karok az utcára rángatták. Mint utóbb kiderült, a romák értesítették a rendőrséget, a rendőrök kiküldték a kommandót. „Hátracsavarták a kezemet, hiába rimánkodtam, hogy vállprotézisem van. Azt kiabálták, hogy hol a fegyverem. - A zsebemben. Kivette, viszi a parancsnoknak, és azt mondja a símaszkos: Főnök, ebben nincsen tár. Hol a tár? - A másik zsebemben."

Végül bevitték Gyöngyösre. Kihallgatták, éjfél után elengedték. De hiába kérte, hogy vigyék vissza Gyöngyöspatára, mert reggelre kirabolják az üres házat, nem vitték vissza. Az öreg Gyöngyösön aludt, mire reggel visszatért, tényleg kirabolták. „Elvitték a rotakapát, kéziszerszámokat, szőlőprést, bojlert, mindent." Most ő hívta ki a rendőröket. „Elismerték, hogy nekem lett igazam." De hiába telt el másfél év, hiába hallgatták ki több mint hússzor, nem lett meg a tettes. „Utána jöttek Patára a jobbikosok, nekik elmondtam mindent. Ők azt mondták, ki kell nyírni minden cigányt. Mondom, nem kell senkit kinyírni, csak állítsák meg a bűnözést." A lövöldözés miatt indított ügy még nem zárult le. Galcsó megnevezte a támadókat. Háromszor rendeltek el szembesítést, de a férfiak egyszer sem jelentek meg. Galcsó azt mondja, hogy reméli, nem zárják börtönbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!