Kereső toggle

50 év munkája, 100 százalék kár

Felsőzsolca térdre rogyott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Sajóról várták a vizet, de meglepetésre nem onnan, hanem az ellenkező irányból, a Bódva patakról jött az ár. Felsőzsolca bizonyos részei napokig másfél-két méteres víz alatt voltak. A korábban csak külföldi tudósításokból ismert képsorok – csónakokon menekülő családok, tetőcserépig vízben álló házsorok – ezúttal Borsod megyében ismétlődtek meg.

- 1973-ban volt itt utoljára árvíz, de az sem volt akkora, mint a mostani. Olyan még nem történt, hogy az egész falut elöntötte - mondja egy munkásember a település határában, és a melléhez teszi kézfejét: odáig ért. A Felsőzsolca tábla melletti mezőn hegyekben állnak a homokzsákok. Már nincs szükség rájuk, a víz levonult. Amit maga után hagyott, az minden képzeletet felülmúl.

Az Arany János utcában, akárcsak a környező utcákban, minden házat le kell bontani. - Talán csak a Dezső bácsiéké marad meg - vélekedik Ágoston József. Az ő háza első ránézésre szintén sértetlennek tűnik. Kérdezem is, miért van kint a tábla, hogy „Életveszély, bemenni tilos!" Amikor bemegyünk, érthetővé válik. Ágoston József házának csak három fala van, a negyedik eltűnt. A 12 négyzetméteres lukon az ebédelő szomszédokat látjuk. Az ő házuk is megrogyott, bontás közben ültek le enni. Ágoston József házának tetejét a fal helyett a ruhásszekrény és a rajta lévő dobozok tartják. A dobozokban karácsonyfadíszek vannak, mondja Ágoston Józsefné. Azokra idén se lesz gondjuk, de a többi ingóságuk - már ami két méternél alacsonyabban volt - mind odaveszett: a bútorok, a tévé, a DVD, az étkészletek, az ágy, a ruháik. És persze az ingatlan. A kár összegét számokban is kifejezhetjük, de Ágoston József egyszerűbb megoldást talál: egy élet munkája. Ágoston Józsefné pontosít: ötven év munkája. - Ötven éve házasodtunk össze, három évvel ezelőtt vettük ezt a kis házat. Azelőtt Miskolcon laktunk bérházban, de mióta nyugdíjba mentünk, mindketten vágytunk egy kis kertre.

A víz egy pénteki nap hajnalán lepte meg Felsőzsolcát és benne az idős házaspárt. Hallották a hírekből, hogy megindult az áradás, körbe is rakták homokzsákokkal a házat. - Hajnal fél négy-négy óra körül jött a víz. Fél egyig zsákoltunk, akkor bementünk, hogy most már vége. Azt mondták, másnap délutánra tetőzik a Sajó, de arra senki nem számított, hogy a Hejő és a Bódva fog kiönteni.

- Pizsamában voltam, a fiam ebben a szobában aludt. Ki akart menni a WC-re. Ahogy letette a lábát, azt mondja, riadó, itt a víz. Mire fölöltöztem, nyitom az ajtót, már zúdult be. - Képzelje el - veszi át a szót Ágoston Józsefné -, én a hokedlin álltam, nekem térdig ért a víz. Egy méter magasan állt a házunkban, amikor jöttek és kimentettek.

Másnap, még tán harmadnap is vízben állt az egész környék, amíg át nem vágták a Sajó gátját. Egy helyi vállalkozó vágta át, a saját szakállára. Azt mondta, hogy itt élte le az életét, és nem akar tönkremenni. Hiába volt igaza, mivel önhatalmúlag vágta át a gátat, elvitte a rendőrség.

Bődi Annamária, a Miskoci Szimfonikus Zenekar csellistája, férjével szintén az Arany János utcában lakik. Az ő házuk is összedőlt. A telken 15-20 férfi és néhány nő takarítja a romokat. - A baráti körünk, kollégáink: rézfúvósok, fuvolisták, hegedűsök - sorolja a teljesség igénye nélkül Annamária. Mintha bombatámadás érte volna az épületet. A házaspár tavaly februárban vásárolta a 60 négyzetméteres házat, úgy tudták, téglaépítésű. Az árvíz éjjelén derült ki, hogy több helyen vályogból készült.

A veszteség százszázalékos, az ingatlan mellett ingóságaik is tönkrementek.

A biztosító felmérte a kárt. Ha megérkezik a pénz, először a bankot kell kifizetniük, mert hitelből vásárolták az ingatlant. - Ami marad - reméljük, marad -, abból újra kezdjük az egészet - mondja Bődi Annamária, és ellentétben a Hetek által megszólított többi lakossal, nem tűnik keserűnek.

Felsőzsolcán nemcsak az indulatok gyűlnek, hanem az aláírások is: „Miért nem volt megfelelő lakossági tájékoztatás a víz betörése előtt az árvíz várható mértékéről, a veszélyről?" - olvasható a több pontba szedett nyilatkozatban.

Az aláírók követelik az árvíz elleni védekezés szakszerűségének kivizsgálását. Úgy vélik, hamarabb meg kellett volna nyitni a gátat a nagyáruházak felé. „Befolyásolta-e és milyen mértékben a védekezés lehetőségét az a tény, hogy korábban több nagyáruház is az árvíz kivezetésére való területen épült?" - jön a következő kérdés. Az aláírók azt is elvárják, hogy az önkormányzat független szakértőt nevezzen ki a beérkező támogatások, adományok elosztására, felhasználására.

- Az önkormányzat felvette a segélyt, de a károsultak szinte semmit nem kaptak: ahogy maga nem kapott egy fillért sem, úgy mi sem - mondja Réti Dezső. - Tibi, te mennyit kaptál? - kiabál át a szomszédhoz Réti Dezső. Semmit. Az ő háza is térdre rogyott, teljesen le kell bontani. Egy szoba maradt épen, az, amelyiket ő épített a meglévő épület mellé: annak szakszerű alapot vetettek, és a födémből sem sajnálták a vasat.

- Sodrásban állt a ház, a nappalin keresztül folyt a Bódva. Mellig ért a víz, reggel hétkor menekítettek ki egy markológép kanalában. Réti Dezsőék vittek magukkal, amit csak tudtak: két zsák ruhát tudtak és a kutyát. A kutya a nagy felfordulásban eltűnt.

- Ma voltam bent az önkormányzatnál, a Lengyelnével úgy összevesztem, hogy azt hittem, ráborítom az asztalt - kapcsolódik be a beszélgetésbe Réti Dezsőné. Az indulatot a bontási engedély, pontosabban annak hiánya váltotta ki az asszonyból: az önkormányzat felszólította, hogy takarítsa el a romokat, ugyanakkor bontási engedélyt nem ad. - Valószínű, hogy még az engedélyért is pénzt akarnak. De hát nem én bontottam el a házat, hanem a víz - érvel Réti Dezső.

Az önkormányzat azzal sem lopta be magát a lakosság szívébe, hogy kihirdette: félmillió forint büntetésre számíthat, aki záros határidőn belül nem bontja le életveszélyessé vált házát. Ilyenből a hétezer lakosú Felsőzsolcán 170, merészebb becslések szerint 200 van. Kisebb-nagyobb mértékben az ingatlanok 80 százaléka sérült meg a településen, a kár összértékét 5 milliárd forintra becsülik. A megmaradt ingatlanok értéke 20-30 százalékkal csökkent néhány hét alatt.

Ágoston József háza biztosítva volt. A biztosító embere nem mert bemenni, attól félt, rászakad a maradék tető. Az adatlapon az szerepel, hogy lyuk keletkezett a hátsó falon. A nyugdíjas férfi bízik benne, hogy a társaság előbb-utóbb fizet. De hogy mennyit, arról fogalma sincs.

- Annyit biztos nem, hogy új házat tudjunk építeni. És ha fizetne is: most kezdjünk építkezni? Hetvenévesen?

Uniós pénzek kárenyhítésre

Július elején hozza meg a kormány az árvíz utáni helyreállításhoz szükséges döntéseket, július közepén pedig a károk enyhítésére vonatkozó döntéseket – ismertette Nagy Anna az árvízzel kapcsolatos feladatok, döntések ütemtervét. A kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után arról is beszámolt, hogy törvényjavaslat készült a kilakoltatási moratóriumról. Nagy Anna tájékoztatása szerint az árvízi károk mértéke eléri a 160 milliárd forintot, így Magyarország jogosult lesz európai uniós támogatásra. A védekezési költségekről szólva elmondta: az állami szervek védekezési költségeire még 14 milliárd forint kifizetése szükséges, amelyet 60 százalékban a központi költségvetésből pótol a kormány. A veszélyhelyzetben volt megyék védekezési költsége pedig 4,1 milliárd forint, amelynek 50 százalékát előlegként fizeti ki a kabinet. Az Agrárkamara adatai szerint a magyar mezőgazdaságban legalább 100 milliárd forint közvetlen és közvetett kár keletkezett 2010 első hat hónapjában a kedvezőtlen időjárás miatt.

Olvasson tovább: