Kereső toggle

Az Akli fiúk felhői

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hosszú asztal az óbarki Akli-ház étkezőjében. A konyhapult előtt kétszáz literes akvárium. Mellette fotel. Szép halak. Bicskei barátok ajándéka. Odébb teknős. Harapós fajta. Luca nyújtja neki mutatóujját. Nem harap rá az indexre. De szokott. El is képzeltünk egy táblácskát a ház kapujára: „Vigyázz, a teknősbéka harap!”

Mellettem balról Sára a hosszú asztalnál. Született 2000-ben. Jobbomon tolószékben: Miklós (1994). Mellette tolószékben Bence (1998). Majd Dóra, az anyuka, velem szemben az asztalfőn pedig Luca (1996). Luca éppen perspektívikus utcarajz „cuccot" készít. Rajzból tanulják. Bence angol- és matekleckén dolgozna. Ha nem zavarná meg a magyar sajtó. Imre (1960) - még dolgozóban van. Az anya - Dóri -, és az apa régi barátaim. Húsz éve még a Szelidi-tavon, a haza ötödik legnagyobb taván, azon a morotvatavon is nyaraltunk együtt emlékezetes és népes baráti társaságban. (Éppen hippik voltunk. Ha jól emlékszem.) Mára már csak „véletlen" találkozásaink vannak.

- Te ezt el tudod olvasni? - kiáltja Sára a füzetem kézírására mutatva. Erre szép kézírással leírom a füzetbe dafke gyöngybetűkkel: „szépen is tudok írni." Ezt aztán mind a négy ifjú leírja utánam a füzetembe: „szépen is tudok írni."
Ismerkedünk.
Miklós még egészen kicsi volt, amikor már a felhőket figyelte. A két fiú akkor még nem volt tolószékben. Azokban az időkben, kérem szépen még olyan is megesett, hogy Bence a zöld búzatáblába szaladt. Kifeküdt, kihempergett, kitaposott benne egy búzakört, és a szomszéd bácsit kérte, nézze már meg, legyen szíves. Itt talán ufók jártak? Bence amúgy a tyúkoknak is szedett zöldet. Etette őket, és szívesen szedte össze a tojást alóluk. Bence tevékeny fiú. Gyakorlatias. Jó gazda. Miklós is, de ő inkább szemlélődő. Halk. Nyugodt. Elemző. (Az Akli török eredetű név, azt jelenti: 'okos'. Anyukájuk tanítónőként, apukájuk vegyészmérnökként végzett.)

A fiúk izomsorvadásban szenvednek. A betegség életük első éveiben nem látszott. Mindketten iskolások voltak már, amikor jelentkezett. Miklós már a bicskei Vajda János Gimnáziumba jár.

Miklós meteorológiai érdeklődése tehát a felhőkkel kezdődött. Egyszer az iskolában azt mondta, hogy ő ide többet nem jön. Erre Fenyvesi Éva néni, rajztanár azzal nyugtatta, hogy nézegette vele néhány percig a felhőket a suli udvaráról. Aztán Kósa Kati néni, matematikatanár is ugyanígy. Felhővizsgát is tett aztán Akli Miklós! Minden felhőről ránézésre meg tudja mondani a latin nevét és magyart is.

- Ez akkor olyan, mint a növényhatározó?

- Igen.

- A Búvár-könyvek sorozatában mintha lenne felhőhatározó... - derengett.

- Mintha meg is lenne nekünk - nevet fel Miklós.

- És azt tudtad, hogy „a köd talajmenti felhő"? - vagánykodom.

- Ezt meg hol tanultad?

- Növénytermesztésből, mert abban meteo fejezet is volt. Azzal kezdtük. És sajnos csak erre az egyetlen definícióra emlékszem.

Saját, kicsi és automata meteorológiai állomásuk működik óbarki házuk udvarán, ahonnan a mérési eredmények egy interneten is követhető központba kerülnek. Az automata időjárás-állomás ide küldi az adatokat: http://www.idokep.hu/?oldal=hoterkep.

- Ez egy domborzati hőtérkép. Több térkép van, jobboldalt tudod váltogatni, és tedd oda a kurzort, ahol (a Tatabánya közelében fekvő - a szerk.) Óbarok elhelyezkedését sejted, és megjelennek a házunk udvarán bemért eredmények - képeztek Akliék.

Sára szeret és jól tud rajzolni, agyagozni, végigmutogatja nekem a tetőtéri szobáját, Lucáé mellett, aki már 8. osztályos, és szintén nagyon tehetséges kézműves. Látom szép és hosszú s. k. fülbevalóit, rajzait és kerámiáit. Miklós polcán szép kis makettházak, terep-asztalra valók. Bence szobájában az íróasztalon szép kis ragasztott házakat pillantok meg, kézbe veszem, és azt látom, mind jégkrémpálcából készült. Bence még kandallót is helyezett a házba az ajtóval szemben. Dóra örömmel meséli, hogy a fagyis autós külön Bencének gyűjti a jégkrémpálcákat. A családban is bevett szokás a pálcát szatyorba gyűjteni, ahol Bence szépen össze is köti.

Ötödikben Miklós még papírra írta a mérési adatokat. Az egész úgy kezdődött négy-öt éve, hogy Bagdi Ági néni feladta házi feladatnak, jegyezzék egy időszakban, hány fok van. Miklós azóta is méri. Immár az automata állomással. Amely a neten folyamatosan adatokat szolgáltat a központnak. A lecke gyakorolhat hatást a pályaválasztásra. (Ha én ezt tudtam volna, mindig mindet elkészítem.)

Papírra jegyzetelt, Excelben folytatta, majd érkezett néhány ezer forintért a házhoz egy „időjárásgép". Bizony. Amelyik páratartalom, légnyomás és hőmérséklet alapján jósolt adatokat.

- És először hogyan mérted azt, Miklós, hogy mennyi eső esett?

- Darálthúsos konzervdobozban.

- Dehát az nem is szabvány űrtartalom. Apukám kertjében rendes esőmérő edény volt egy méter magas karón. Hogyan tudtad darálthúsos konzervdobozból, hogy mennyi esett?

- Apával számoltuk ki. Apa ismer valami függvényt, vagy mi a búbánatot. Most leírod, hogy búbánatot?

- Le én.

- De csak a füzetbe?

- Az újságba is.

Később Miklós regisztrált az idokep.hu honlapra, vizsgákat tett érte. A felhővizsgában csak két hibája lehetett a vizsgázónak. Miklósnak csak egy hibája volt. A családi legenda szerint egy matekprofesszor azt kérdezte döbbenten, mi az, hogy a Miklósnak megvan a felhővizsgája.

- Új időjárásgépet akartam. A régit odaadtam Ómamának. Hogy ne kelljen a bicskei házukból az udvarra kimennie se a papának, belülről is meg tudja nézni, milyen idő van. Sőt. Még meg is tudja nekem mondani, ha kérdezem telefonon, hogy Bicskén éppen hány fok van. Az új időgép megszerzésében a www.idokep.hu segített nekem barátságból - mondta.

Közben azért Luca az asztalfőn - talán a hőmérsékletről képzettársítva -, elmeséli, hogy valahol a mostani hidegben iskolai úton megláttak egy forraltborárust. Összenéztek egy F osztályos fiúval... Hogy milyen jó lenne ebben a hidegben egy pohár forralt bor. Megkérdezték Kósa Kati nénit, hogy vehetnének-e.

- Mit válaszolt?

- Nevetett.

Bencétől megtudom, hogy Miklós a Természetbúvár című lap olvasója, és Vissy Károly meteorológus portálját is kedveli, mert olyan jól ír le mindent, és az animációja is kiváló. Miklós olvasott már arról is, hogy 1924. június 13-án a mai Biatorbágyot tornádó pusztította, melynek haladási sebessége 24 km/óra, átlag szélsebessége 350 km/óra volt.

Ez a szél még egy mozdonyt is levert a Budapest-Bicske vonalon a sínről, és Bajától Vácig haladt.

Bencétől szélügyben megtudom, hogy van, ami őt a tornádónál sokkal jobban érdekli.

- És mi az?

- A hurrikán.

Az Akli család levele

Az óbarki Akli család segítséget kér. Két kislány és két kisfiú él majdnem teljes nyugalomban, amit sajnos beárnyékol az a tény, hogy a két fiú, Miklós, aki 15 éves, és Bence, aki 11 éves, egy súlyos izomsorvadásos betegségben él. Kerekes székben tudnak csak közlekedni.
A családi ház négy gyerekszobája a tetôtérben található. A ház kialakítása miatt az egyetlen lehetôség a két mozgássérült fiú feljutására, ha egy lépcsôliftet szerelnek fel. Ennek a lépcsôliftnek az ára sajnos 2,5 millió forint körül van, ami meghaladja azt az összeget, amit a család ki tudna gazdálkodni.
Adományokat gyűjtünk a Gyógyító Jószándék Alapítvány javára (www.duchenne.fw.hu), akik vállalták, hogy ezekbôl a célzott adományokból lépcsôliftet vásárolnak a fiúk részére. Minden adományt hálás szívvel köszön az egész család!
Az adományozók nevét – beleegyezésük esetén – közzétesszük a honlapunkon, a közleményeinkben, felolvassuk a jótékonysági rendezvényeken.
Technikai adatok:
Az alapítvány neve: Gyógyító Jószándék Alapítvány
Az alapítvány számlaszáma: 10300002-20162043-00003285
Az alapítvány adószáma: 18109726-1-41
Közlemény: A közlemény rovatban kérjük mindenképpen tüntessék fel, hogy „Lépcsôlift”, és vállalkozók esetén az adószámot, illetve magánszemély esetén az adóazonosító számot.
Ezenkívül kell egy pontos cím is, ahová az alapítvány postán el tudja küldeni az adományozást igazoló, adókedvezményre jogosító igazolást.
Igazolást a befizetésrôl mindenkinek adunk – jövô évben is –, de sajnos a jogszabály változása miatt azokra az adományokra tudunk adókedvezményre jogosító igazolást kiadni, amelyek 2009. december 27-ig megérkeznek a számlára.

Olvasson tovább: