hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Akli fiúk felhői

2009. 12. 24.
Hosszú asztal az óbarki Akli-ház étkezőjében. A konyhapult előtt kétszáz literes akvárium. Mellette fotel. Szép halak. Bicskei barátok ajándéka. Odébb teknős. Harapós fajta. Luca nyújtja neki mutatóujját. Nem harap rá az indexre. De szokott. El is képzeltünk egy táblácskát a ház kapujára: „Vigyázz, a teknősbéka harap!”

Mellettem balról Sára a hosszú asztalnál. Született 2000-ben. Jobbomon tolószékben: Miklós (1994). Mellette tolószékben Bence (1998). Majd Dóra, az anyuka, velem szemben az asztalfőn pedig Luca (1996). Luca éppen perspektívikus utcarajz „cuccot" készít. Rajzból tanulják. Bence angol- és matekleckén dolgozna. Ha nem zavarná meg a magyar sajtó. Imre (1960) - még dolgozóban van. Az anya - Dóri -, és az apa régi barátaim. Húsz éve még a Szelidi-tavon, a haza ötödik legnagyobb taván, azon a morotvatavon is nyaraltunk együtt emlékezetes és népes baráti társaságban. (Éppen hippik voltunk. Ha jól emlékszem.) Mára már csak „véletlen" találkozásaink vannak.

- Te ezt el tudod olvasni? - kiáltja Sára a füzetem kézírására mutatva. Erre szép kézírással leírom a füzetbe dafke gyöngybetűkkel: „szépen is tudok írni." Ezt aztán mind a négy ifjú leírja utánam a füzetembe: „szépen is tudok írni."
Ismerkedünk.
Miklós még egészen kicsi volt, amikor már a felhőket figyelte. A két fiú akkor még nem volt tolószékben. Azokban az időkben, kérem szépen még olyan is megesett, hogy Bence a zöld búzatáblába szaladt. Kifeküdt, kihempergett, kitaposott benne egy búzakört, és a szomszéd bácsit kérte, nézze már meg, legyen szíves. Itt talán ufók jártak? Bence amúgy a tyúkoknak is szedett zöldet. Etette őket, és szívesen szedte össze a tojást alóluk. Bence tevékeny fiú. Gyakorlatias. Jó gazda. Miklós is, de ő inkább szemlélődő. Halk. Nyugodt. Elemző. (Az Akli török eredetű név, azt jelenti: 'okos'. Anyukájuk tanítónőként, apukájuk vegyészmérnökként végzett.)

A fiúk izomsorvadásban szenvednek. A betegség életük első éveiben nem látszott. Mindketten iskolások voltak már, amikor jelentkezett. Miklós már a bicskei Vajda János Gimnáziumba jár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!