hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illa berek, nádak, erek
Természetjárás Futó Elemérrel, a Kis-Balaton Matula bácsijával

2005. 11. 22.
– Mióta létezik a Kis-Balaton?– Régen öböl volt itt, a Balaton egyik öble. A nagy Balaton és a hajdani öböl között pedig egy két kilométeres szűkület létezett. – Melyik részen?– Balatonszentgyörgy közelében. Annyira a Balatonhoz tartozott ez a rész, hogy itt – ebben a szűkületben – komppal közlekedtek az emberek.  A 19. században, 1834 és 1837 között akkora szárazság volt itt, hogy még ezek a kompok is megfeneklettek a vízszint süllyedése miatt. Akkor jutott eszébe a tekintetes és nemes vármegyének, hogy érdemes volna hidat építenie. Kétoldalt meghosszabbították a töltéseket, és 1839-re elkészült egy kilencvenkét méter hosszú fahíd, amely a két tó közötti szűkületet összekötötte. Akkor még létezett itt egy Vörs nev? falu, amelynek plébánosa, Kövér János így írt az eseményről: "Ami a világ elejétől nem volt, az a mi időnkben esett meg: híd lett a Balaton közepén." 

– Szóval ennyire egyben volt a tó?! Most viszont már mocsaras részekkel teli. 

– Amikor a Zala folyót szabályozták, a Zala-völgyben lerakódott hordalék bekerült az öbölbe, amelyet az 1830-as évektől kezdtek Kis-Balatonnak hívni. Akkor kezdődött tehát a mocsarak létrejötte, az iszaposodás. 

– Most milyen részeket foglal magába a terület? 

– A Kis-Balaton – itt úgy hívják, hogy a berek – magába foglalja a nyílt vizet, a nádast, a gyékényest, a szigeteket, az időnként elárasztott legelőket és a kaszálókat. A védett terület tizenötezer hektárra terjed ki, ennek fele pedig fokozott védelemben részesül a madárteleppel együtt. A madarak évszázadok óta kedvelik a tavat, 1839-ben például Herman Ottóék rendezték itt az első Madártani Kongresszust. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!