hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ötvenedik évforduló küszöbén
Szobrot állítanak a magyar hősöknek Amerikában

2005. 10. 25.
A magamfajta résztvevőnek és túlélőnek már másfél évtizeddel ezelőtt is nehéz volt elhinni, hogy még egyszer ráléphetek hazám szabad földjére. Most pedig még annál is felfoghatatlanabb, hogy mindössze egyetlen esztendő maradt hátra 1956-os forradalmunk félszázados évfordulójáig. Az előkészületek már folynak a történelmi jelentőség? esemény méltó megünneplésére. 

Az 50 éves emlékünnepségeket Lovas György, a New York-i Magyar Szabadságharcos Szövetség elnöke szervezi. "Már zajlanak az előkészületek az évforduló méltó megünneplésére – nyilatkozta lapunknak Lovas. – Májusban megalakult a több mint negyven főből álló bizottság, amelynek tagjai képviselik New York és környéke, azaz New Jersey, illetve Connecticut magyarságát. De természetesen idén sem feledkezünk el október 23-áról. A főkonzulátussal együttműködve szervezünk egy fogadást, ám az igazi nagy eseményre egy év múlva kerül sor, 2006. október 15-én a világhír? Carnegie Hallban, ismert magyarországi és határon túli művészek részvételével. George Pataki, New York Állam kormányzója már el is vállalta a fővédnökséget és természetesen ő lesz az ünnepi szónok is a Carnegie Hallban. Bízunk benne, hogy a Magyar Köztársaság elnöke is részt tud venni az ünnepségeken."

Lovas György elsősorban azzal magyarázta az október 15-ei időpont kiválasztását, hogy el akarták kerülni az ütközéseket a magyarországi, illetve az amerikai – zömmel washingtoni – rendezvények között. "A másik szempont, hogy időt akartunk adni mind a magyar, mind az amerikai politikai személyiségeknek, hogy módjukban álljon itt is és esetleg otthon is részt venni az ünnepségeken. A New York-i főkonzulátus ünnepélyes fogadást rendez. Washingtonban pedig 21-én, 22-én és 23-án lesznek majd a megemlékezések mind a nagykövetségen, mind a kongresszusban. De ennek részleteiről később tudunk csak beszélni. Szeretnénk az egész évet ennek a nagy horderej? eseménynek szentelni. Saját erőnkből persze ezt ugyancsak nehéz lenne végrehajtani, ezért minden bizonnyal kérni fogjuk az Egyesült Államok Kongresszusának közreműködését, illetve segítségét. Elismerésben akarjuk részesíteni majd azokat a törvényhozókat, akik behatóan hajlandóak foglalkozni a magyar üggyel. Biztosak vagyunk abban, hogy fogunk ilyeneket találni, mégpedig kellő számban."

Az évfordulós ünnepségek keretében az amerikai magyarok Pataki kormányzóval együtt egy 56-os szabadságharcos szobrot is fel kívánnak állítani New York egyik terén. "1998-ban az 1848-as forradalom 150 éves évfordulóját ünnepeltük, meglehetős sikerrel. Most annyiból más a helyzet, hogy a még élő szabadságharcos rendezők mindent elkövetnek majd az eredményes munka érdekében. A jelenleg felnövekvő, valamint a jövő új nemzedékeinek fontos megtanulniuk, mi történt 1956-ban, illetve mi a különbség forradalom és ellenforradalom között, amellyel kapcsolatban az utóbbi időben újra bizonytalanságok merültek fel. Számunkra 1956 forradalom volt, amelyre mindmáig büszkék vagyunk. Akkor ugyan letiport bennünket a zsarnokság, de végső fokon mégis nekünk köszönhette későbbi bukását" – nyilatkozta a New York-i Magyar Szabadságharcos Szövetség elnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!